"Do kraja godine rešenje za RTS"

Ministarstvo kulture se nada da će do kraja godine pronaći model za stabilno, dovoljno i nezavisno finansiranje javnih medijskih servisa, kaže Ivan Tasovac.

Izvor: B92

Sreda, 02.10.2013.

09:01

Default images

Prema nacrtu zakona o javnim servisima, Radio-televizija Srbije i Radio-televizija Vojvodine naredne dve godine biće finansirane iz republičkog budžeta, a kako je istakao ministar kulture, finansiranje iz budžeta nije trajno rešenje.

Novac bi se tim medijima prenosio u 12 jednakih mesečnih rata, "čime bi se obezbedila finansijska nezavisnost, to jest, sprečila mogućnost političkog uticaja i ucene javnih medijskih servisa", naveo je Tasovac u pisanom odgovoru na pitanje poslanika DS-a Janka Veselinovića, objavljeno je na sajtu RTS-a

Tasovac je naveo da će se, po isteku te dve godine finansiranja iz budžeta, pronaći trajni model finansiranja, u skladu sa praksom Evrope.

"Finansiranje iz budžeta nije, dakle, trajno opredeljenj,e već je najefikasniji način da se materijalno pomogne javnim servisima", podvlači Tasovac. Planirano je da u septembru počne javna rasprava o nacrtu zakona.

U Ministarstvu podsećaju da se model finansiranja iz pretplate pokazao kao neefikasan, navodeći da je u 2012. godini naplata pretplate pala na 35 odsto.

Državna sekretarka Ministarstva kulture i informisanja Gordana Predić je rekla da predlog zakona o javnom informisanju i medijima do kraja meseca će biti u skupštinskoj proceduri, pošto je u toku usklađivanje tog propisa sa komentarima pristiglim iz Brisela i srpskih institucija.

"Sad treba inkorporirati komentare koje smo dobili iz Brisela i primedbe od ostalih institucija i nakon toga ćemo uputiti u vladu i Skupštinu. Nadamo se da bi to moglo biti do kraja meseca", rekla je Gordana Predić agenciji Beta.

Kako je pojasnila, primedbe koje su stigle uglavnom se odnose na dodelu državne pomoći, a ministarstvo će nastojati da uskladi taj zakon sa evropskom regulativom.

Gordana Predić je rekla i da će nacrti zakona o javnim servisima i elektronskim medijima od sledeće nedelje biti na javnoj raspravi, a da bi do kraja godine trebalo da budu u skupštinskoj proceduri.

"Za javnu raspravu potrebno nam je 20 dana, pa sledi usklađivanje sa primedbama. Do kraja godine bi trebalo budu u skupštinskoj proceduri", navela je državna sekretarka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: