"Packe" Merkelove za Gugl i Fejsbuk

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je na uvođenje oštrijih propisa u oblasti zaštite podataka i zatražila odgovore od internet giganata o špijuniranju.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 14.07.2013.

22:18

Default images

Reagujući na izveštaje o kontroverznim programima američkih obaveštajnih službi, ali i na kritike opozicije zbog "tihe reakcije", Merkelova je poručila da će Nemačka "zauzeti veoma čvrst stav" u debati koja se vodi o novim propisima o zaštiti podataka unutar EU.

Nemačka će tako tražiti od kompanija poput Gugla i Fejsbuka da strogo poštuju pravila i da saopšte "sa kim dele svoje podatke".

"U razgovorima o evropskom sporazumu o zaštiti privatnosti tražićemo da nam kompanije ovde u Evropi kažu kome daju podatke", rekla je nemačka kancelarka.

Između Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država došlo je do krize u odnosima nakon što je u javnost procurilo da su američke obaveštajne strukture špijunirale neke od visokih evropskih zvaničnika.

Zbog nastale krize ministar unutrašnjih poslova Nemačke Hans-Peter Fridrih u petak je bio u Vašingtonu, gde je razgovarao sa američkim ministrom pravde Erikom Holderom i potpredsednikom Džoom Bajdenom.

Nakon tih razgovora Fridrih je rekao da je zadovoljan objašnjenjima i da je program špijunaže PRISM striktno imao za cilj proveru informacija u borbi protiv terorizma.

Merkelova je za televiziju ARD rekla da je poseta ministra unutrašnjih poslova Americi samo prvi korak u razgovorima i da će dve strane i dalje razgovarati o tom problemu i dodala da bi "bilo dobro kada bi Evropa bila jedinstvena".

"Mi u Nemačkoj imamo dobre federalne zakone o privatnosti, ali to ne štiti korisnike Interneta", istakla je kancelarka, prenosi AFP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

19 h

Podeli: