Petak, 05.07.2013.

19:49

Libija: Pucano na konzula Francuske

Francuski počasni konzul u istočnom libijskom gradu Bengaziju ostao je nepovređen kada je iz pištolja pucano na njegov automobil.

Izvor: Tanjug

Default images

To je, prema britanskoj agenciji Rojters, bio poslednji u nizu napada na strance u drugom po veličini libijskom gradu, kolevci protesta u toj zemlji 2011. godine.

Napad je počinjen u četvrtak uveče kada se Žan Dufrić vraćao u svoju rezidenciju sa suprugom.

"Konzul se vozio kući kada je iz jednog automobila otvorena vatra na njegovo vozilo", rekao je predstavnik bezbednosnih snaga Bengazija Mohamed al-Hidžazi.

"Oni su bili u blizini Medicinskog centra Bengazi kada se dogodio incident. Otišli u taj centar i čekali dok nisu došle policijske snage koje smo poslali. Posle toga su otišli u Tunis", rekao je on.

Neimenovani izvor je rekao za Rojters da su napadači ispalili nekoliko hitaca i da je pravo čudo da je Dufrić preživeo.

U aprilu, automobil-bomba oštetila je francusku ambasadu u libijskoj prestonici Tripoliju, ranivši dvojicu francuskih stražara.

Bezbednost ljudi sa Zapada već duže vreme je predmet zabrinutosti u Bengaziju. U septembru prošle godine, američki ambasador i trojica Amerikanaca ubijeni su u napadu na američku diplomatsku misiju u Bengaziju.

Američki zvaničnici su rekli da su napad najverovatnije počinili ekstremisti povezani s Al-Kaidom.

Bengazi je, kao većina mesta u Libiji, preplavljen oružjem. U tom gradu su bili napadani Italijani, Britanci, kao i interesi Crvenog krsta i Ujedinjenih nacija posle kraja ustanka 2011. godine u kojem je svrgnut libijski vođa Moamer Gadafi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: