Diković u Španiji o vojnoj saradnji

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković i španski kolega Fernando Garsija Sančez razgovarali su o mogućnostima unapređenja vojne saradnje.

Izvor: B92

Sreda, 03.07.2013.

18:17

Default images

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković i načelnik Generalštaba odbrane Španije admiral Fernando Garsija Sančez su razgovarali i o konkretizaciji budućih aktivnosti u vezi sa zajedničkim angažovanjem pripadnika dve vojske u multinacionalnoj operaciji UN u Libanu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Tokom boravka u Španiji general Diković posetiće i Komandu za operacije, Centar visokih studija nacionalne odbrane i padobransku brigadu oružanih snaga te države.

Ključne oblasti saradnje Vojske Srbije i oružanih snaga Španije su zajedničko učešće u multinacionalnim operacijama i zajednička obuka specijalnih jedinica.

Tu spada i razmena iskustava iz oblasti vojnog saobraćaja i transporta, a postoji zainteresovanost i za vojnoekonomsku i vojnoobrazovnu saradnju, navodi se u saopštenju.

U misiji UN u Libanu Vojska Srbije učestvuje od 20. decembra 2010. godine, u okviru španskog kontingenta mirovnjaka.

Pored prvobitno upućenih šest štabnih oficira, od 25. novembra 2012. dodatno je angažovano 36 pripadnika pešadijskog voda i pet članova elementa nacionalne podrške.

Od 24. marta 2013. angažovana su još dvojica pripadnika Vojske Srbije koji su sada na dužnostima štabnih oficira.

Uz Liban, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije angažovani su i u mirovnim misijama UN na Kipru, u Kongu, Obali Slonovače i Liberiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: