Turska: Šta smeraju demonstranti?

Demonstranti koji su okupirali park Gezi u Istanbulu razmatraju sledeći potez nakon što je premijer pristao da suspenduje plan o izgradnji i preuređenju parka

Izvor: B92

Subota, 15.06.2013.

09:52

Default images

On je pozvao demonstrante da se raziđu nakon dvonedeljnih antivladinih protesta.

Erdoganov sinoćni poziv da napuste park Gezi, ostaće međutim po svoj prilici, bez odziva pošto se diskusija i dogovaranje među demonstrantima odužilo do kasno u noć, a hiljade njih ponovo su prostrli svoje vreće za spavanje, prenosi AFP.

Prethodno je Erdogan pozvao malu delegaciju demonstranata da ubede hiljade drugih da se povuku iz parka.

"Idite i razgovarajte sa njima...Ne dozvolite da budemo primorani da pribegnemo drugim merama", rekao je premijer predstavnicima demonstranata, javila je agencija AP.

On je obećao da će obustaviti sporne planove o preuređenju parka Gezi što je i dovelo do početka protesta.

"Nadam se da će sve biti gotovo do večeras", rekao je Erdogan članovima njegove vladajuće partije Pravde i razvoja (AK), u govoru koji je emitovan juče uživo na televiziji, prenela je agencija Frans pres.

On je stotinama demonstranata, koji se i dalje nalaze u parku, poručio da je vlada primila njihove poruke nakon razgovora održanih u cilju okončanja dvonedeljnih nemira.

"Ostali ste ovde koliko ste mogli i uputili ste svoje poruke. Ako se vaša poruka tiče parka Gezi, primljena je i procenjena. Molim vas sada da napustite park i odete kući", kazao je Erdogan.

Vlada je juče saopštila da se premijer saglasio da se obustave planovi o preuređenju parka, epicentra antivladinih protesta od kraja maja, a demonstranti su pozdravili njegov stav i ocenili ga kao "pozitivan".

U sukobima tokom protesta u Turskoj poginulo je petoro ljudi, a skoro 5.000 ljudi je povređeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: