SNS: Đilas opštinama daje mrvice

Srpska napredna stranka saopštila je da od gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa očekuje da podrži veća ovlašćenja za gradske opštine.

Izvor: B92

Sreda, 15.05.2013.

14:19

Default images

U saopštenju SNS-a se navodi da je ta stranka zadovoljna što je Đilas "konačno uvideo" značaj neposrednog odlučivanja građana i što zdušno zastupa principe decentralizacije, pa od njega očekuje da to primeni i u praksi, u pogledu većih ovlašćenja beogradskih opština.

SNS se, naveo je šef odborničke grupe te stranke u Skupštini Beograda Aleksandar Jovičić u pisanoj izjavi, snažno zalaže za davanje većih ovlašćenja gradskim opštinama u Beogradu, da bi se "prekinula praksa Đilasa da grad Beograd raspolaže sa 87 milijardi dinara, a da sve beogradske opštine zajedno dobiju samo njegove mrvice i u zbiru raspolažu sa nešto više od 11 milijardi dinara".

Jovičić, koji je potpredsednik Izvršnog odbora SNS-a, to je ocenio skandaloznim i naveo da naprednjaci veruju da će gradonačelnik, koji snažno zastupa principe decentralizacije, promeniti tu praksu i da sredstva više neće raspoređivati "tako da sve dobiju njegovi poslušni miljenici".

"Pitamo se da li je bilo potrebno da Đilas ode u Sremske Karlovce da bi 'progledao' i shvatio šta je suštinski interes građana i zanima nas kada misli da primeni svoja najnovija saznanja kako bi konačno unapredio i položaj Beograđana", upitao je Jovičić.

On je naveo da se SNS nada da će Đilas, koga naziva vlastodršcom, uvideti greške u vođenju Beograda i da će biti spreman da se razgovorom reše svi gorući problemi, a da će građani na predstojećim izborima u Zemunu, 2. juna, oceniti njegov dosadašnji rad.

Gradonačelnik Beograda i predsednik DS-a Dragan Đilas izjavio je juče u Sremskim Karlovcima da mu je nerazumljiv strah od poštovanja ustavom garantovane autonomije Vojvodine, kao i da će se ta stranka "uvek zalagati za poštovanje autonomije i za decentralizaciju čitave Srbije".

DS: A kolike budžete imaju opštine u Nišu i Novom Sadu?

Potpredsednik Skupštine grada Beograda Zoran Alimpić je u odgovoru SNS-u upitao tu stranku šta je sprečava da opštinama u gradovima gde je na vlasti da bar toliko nadležnosti koliko imaju beogradske opštine.

"Podsećamo kolege iz SNS-a na činjenicu da Beograd nije jedini veliki grad u Srbiji, kao i da drugi gradovi, poput Niša i Novog Sada, takođe imaju gradske opštine. DS postavlja pitanje koje nadležnosti i kolike budžete imaju te opštine", naveo je Alimpić u pisanoj izjavi.

Alimpić, koji je i član Glavnog odbora DS-a, napominje da je Beograd najdecentrolizovaniji grad u Srbiji.

On poručuje i da je "u najmanju ruku neuobičajeno da oni koji ništa ne čine po pitanju decentralizacije u državi i u gradovima u kojima su na vlasti drugima drže lekcije o tome".

"S obzirom da je jasno da je sve što SNS radi u službi izbora u Zemunu, pitamo velike podržavaoce decentralizacije Beograda zašto su protiv decentralizacije Zemuna, odnosno zašto su protiv formiranja nove opštine Batajnica i pored jasne volje građana i ekonomskog opravdanja da Batajnica bude posebna opština", upitao je Alimpić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: