"Jeremićev potez potpaljivački"

Zapadne agencije povodom rasprave o Haškom tribunalu u UN u prvi plan ističu bojkot SAD, Jordana i Kanada.

Izvor: B92

Sreda, 10.04.2013.

20:56

Default images

Zapadne agencije su u prvi plan izveštaja o današnjoj javnoj debati u sedištu UN o radu međunarodnih krivičnih tribunala i njihovoj ulozi u pomirenju, istakle bojkot SAD, Jordana i Kanade, zbog, kako su ocenile te zemlje, "zapaljivog" poteza predsedavajućeg Generalne skupštine UN Vuka Jeremića da organizuje ovakav skup.

Navodeći da je Jeremićev potez "potpaljivacki", britanska agencija Rojters piše da su "neke američke diplomate privatno optužile srpskog diplomatu da Generalnu skupštinu koristi za promovisanje sopstvene karijere i svoje zemlje".

Rojters navodi da su se bojkotu SAD pridružile Jordan i Kanada, kao i da "evropske i druge zapadne zemlje vide skup kao slabo prikriven pokušaj napada na Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, koji Srbija kritikuje".

"Sjedinjene Američke Države se oštro suprotstavljaju odluci predsedavajućej Generalne skupštine da danas održi jednu neusaglašenu, zapaljivu tematsku debatu o radu međunarodnih krivičnih tribunala i njihovoj ulozi u pomirenju, i nećemo učestvovati njoj", rekla je portparolka misije SAD u UN Erin Pelton.

"Verujemo da su ad hoc međunarodni krivični tribunali i druge pravosudne institucije u Ruandi, bivšoj Jugoslaviji, Sjera Leoneo i Kambodži, bili ključni u okončanju nekažnjavanja, i da su pomogli tim zemljama da krenu ka novoj, pozitivnijoj budućnosti", navela je Pelton u saopštenju.

I američka agencija AP ukazuje na bojkot nekih zemalja i prenosi ocenu Peltonove da je debata "neizbalansirana i zapaljiva".

AP navodi da sastanku nisu prisustvovali ni predstavnici međunarodnih krivičnih sudova.

I francuska agencija AFP prioritetno navodi da su SAD bojkotovale skup, uz ocenu da je na njemu predsednik Srbije Tomislav Nikolić "oštro napao međunarodne sudove za ratne zločine".

Francuska agencija piše da kritičari sastanka smatraju da Nikolić predstavlja "nameru Srbije da skrene pažnju sa svoje uloge u ratovima na Balkanu 90-ih godina".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: