Ponovo kamenovan ruski voz

Novi ruski voz, koji je saobraćao iz Lapova za Kraljevo, ponovo je jutros kamenovan. To je 12. kamenovanje u protekla četiri meseca, navele su Železnice Srbije.

Izvor: B92

Subota, 05.01.2013.

15:29

Default images

U kamenovanju koje se dogodilo jutros u 4.25 sati nije bilo povređenih, a oštećeno je bočno staklo na garnituri koja je nastavila vožnju.

Novi ruski dizel-motorni vozovi su 15. septembra uvedeni u saobraćaj iz Kraljeva za Lapovo i Požegu.

Kamenovanjem vozova je direktno ugrožena bezbednost saobraćaja, a Železnici nanete znatna materijalne štete, istakli su u tom javnom preduzeću. Srpske železnice nove vozove kupile su prvi put nakon tri decenije, u periodu od 15. septembra do sredine oktobra.

Do sada je bilo je 11 kamenovanja, od čega osam puta na pruzi Kraljevo-Požega i tri puta na pruzi Kraljevo-Lapovo, sve na teritoriji kraljevačkog železničkog čvora, a meta kamenovanja su uvek bili novi ruski vozovi.

U mestu Trbušani između Kraljeva i Požege 21. oktobra je kamenovana garnitura i oštećeno staklo, a voz je povučen iz saobraćaja pa novi ruski voz više ne saobraća između Kraljeva i Požege.

U prethodna dva meseca bila je pokušaja kamenovanja na pruzi Kraljevo-Lapovo, ali nije bilo oštećenja.

Železnice Srbije su u ranijim saopštenjima navodile kako se direktna i indirektna materijalna šteta procenjuje na nekoliko desetina hiljada evra, no da mnogo više zabrinjavaju bezobzirnost i neodgovornost pojedinaca jer su putnici ostali bez kvalitetnog i udobnog prevoza.

Železnice Srbije ističu da kamenovanje vozova ne predstavlja samo oštećenje državne imovine, već da se na taj način dovodi u opasnost život ljudi, što predstavlja više krivičnih dela, koja se gone po službenoj dužnosti prema Krivičnom zakoniku, ali su do sada takva dela blago i neadekvatno kvalifikovana.

Železnice Srbije su kupile nove vozove, zahvaljujući kreditu međunarodne železničke banke "EuroFime" od 43 miliona švajcarskih franaka. Kupljeno je 12 novih dizel-motornih vozova ruskog proizvođača "Metrovagonmaša". Vrednost jednog dizel-motornog voza iznosi oko 379 miliona dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

12 h

Podeli: