Meron: Hag pokazao pravičnost

Predsednik Haškog tribunala Teodor Meron kaže da taj sud ima "reputaciju nezavisne, pravične i nepristrasne institucije", što potvrđuju oslobađajuće presude.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.11.2012.

07:35

Default images

"Važno je napomenuti da je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) krivično gonio osobe sa svih strana u sukobima. Pravičnost Međunarodnog suda potvrđuje činjenica da su neka od suđenja okončana oslobađajućim presudama", napisao je Meron u autorskom tekstu za "Politiku".

Tekst je napisan pre nego što je Žalbeno veće Haškog tribunala, kome je predsedavao Meron, donelo oslobađajuće presude za hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, koji su bili optuženi za udruženi zločinački poduhvat sa ciljem uklanjanja Srba iz Krajine silom ili pretnjom sile.

"Osuđujuće presude su izrečene samo u onim slučajevima kada su međunarodne sudije bile mišljenja da je izvedeno dovoljno dokaza koji dokazuju krivicu optužene osobe van razumne sumnje. Uloga Međunarodnog suda kao nepristrasnog presuditelja o činjenicama pomogla je da se utvrdi neutralniji opis sukoba nego što bi to inače bilo moguće", ocenio je Meron.

On je rekao i da je, osim pravosudnog rada Haškog tribunala, posebno ponosan na saradnju tog suda s pravosudnim sistemima u državama nastalim na području bivše Jugoslavije.

Meron je, ipak, dodao da dostignuća MKSJ "nisu lek za sve probleme s kojima se susreće područje bivše Jugoslavije nakon sukoba devedesetih godina 20. veka".

"Neke od aktivnosti suda su na meti kritike, mada me ohrabruje činjenica da su Međunarodni sud, u različitim trenucima, kritikovali širom bivše Jugoslavije pripadnici svih etničkih grupa i predstavnici svih političkih usmerenja. Za mene je to potvrda da je naš rad pravičan i da nije politički motivisan", kaže Meron.

On smatra da čak i u sferi pravde u tranziciji, suđenja predstavljaju neophodan, ali ne i dovoljan napor i da dugogodišnji mir i pomirenje mogu biti ostvareni samo širokim naporima, "a da je u takvim okolnostima, kontinuirani i inkluzivni dijalog o ulozi Međunarodnog suda i širim pitanjima pravde i pomirenja neophodan da bi zemlje bivše Jugoslavije prevazišle sve izazove sa kojima se susreću".

Meronov autorski tekst trebalo je da bude objavljen u "Politici" neposredno pred održavanje međunarodne konferencije "Nasleđe MKSJ u bivšoj Jugoslaviji", zakazane za 22. novembar u Beogradu.

U međuvremenu je doneta oslobađajuća presuda za Gotovinu i Markača, što je izazvalo ogorčenje javnosti, pa je iz Haga stiglo obaveštenje o otkazivanju konferencije, a vlada Srbije je najavila da će odnose sa Haškim tribunalom svesti na tehnički nivo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

105 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

12 h

Podeli: