Vučić završio posetu Nemačkoj

Susretom s nemačkim ministrom za privrednu saradnju i razvoj Dirkom Nibelom, prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić završio dvodnevnu posetu Berlinu.

Izvor: B92

Sreda, 12.09.2012.

14:41

Default images

Sumirajući posetu, prvi potpredsednik vlade i ministar odbrane je novinarima izjavio da je s nemačkim zvaničnicima vodio značajne razgovore o budućnosti i evropskoj budućnosti Srbije, o Kosovu i Metohiji i onome što se od Srbije očekuje i što treba da učini da bi došla do članstva u EU.

"Vi znate da nisam uvek optimističan. Mi znamo šta je ono što ne možemo da učinimo, ali takođe znamo i šta su nam obaveze i šta možemo i šta moramo da učinimo", rekao je Vučić.

On je naglasio da se istovremeno mora razmišljati o našem narodu i njegovom ekonomskom boljitku i u vezi s tim su, kako je naglasio, i vođeni razgovori u Berlinu.

"Srbija će ubuduće sve odluke donositi u skladu sa potrebama svojih građana, poštujući pri tom međunarodne, pravne i političke obaveze", rekao je Vučić.

On je potvrdio da je u razgovorima bilo reči "o svim najkonkretnijim pitanjima", uključujući izjave o priznavanju Kosova i trgovini organima, ali nije želeo da iznosi detalje.

Povodom razgovora u Ministarstvu odbrane, sa parlamentarnim i državnim sekretarom Kristijanom Šmitom, Vučić je rekao da je postignut značajan stepen saglasnosti u ključnim pitanjima, a teme razgovora bile su bilateralna saradnja, saradnja u okviru Partnerstva za mir, vojno-ekonomska saradnja, situacija na Kosovu i Metohiji, kao i odnos prema vojnicima Kfora.

Vučić je ocenio da i doček koji mu je priređen u Berlinu pokazuje koliki je značaj Srbije danas i šta Srbija može da predstavlja ubuduće u odnosima s Nemačkom i u EU.

Na dnevnom redu njegove prve posete Nemačkoj od imenovanja, i prve posete jednog člana nove srpske vlade, bili su razgovori s nemačkim vicekancelarom i ministrom privrede Filipom Reslerom, u utorak.

Vučić i Resler su, zatim, zajedno prisustvovali potpisivanju Memoranduma o razumevanju i strateškoj saradnji između Elektroprivrede Srbije i nemačkog, drugog po veličini energetskog, koncerna RWE.

Prvi potpredsednik srpske vlade razgovarao je i s glavnim spoljnopolitičkim savetnikom kancelarke Angele Merkel Krištofom Hojzgenon, diplomatom za koga se veruje da je glavna adresa u Evropi, jer je zadužen za ključna pitanja Srbije - Kosovo i Evropsku uniju.

Na dnevnom redu Vučićevih berlinskih razgovora bio je i susret sa savetnikom kancelarke za pitanja EU Nikolausom Majerom Landrutom, sa državnom sekretarkom u nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova Emili Haber i drugim poitičarima, kao i razgovori u fondaciji ''Konrad Adenauer'', bliskoj demohrišćanima, kancelarke Merkel.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: