Stefanović: Vlast nema plan za KiM

Bivši šef tima za dijalog s Prištinom Borislav Stefanović smatra da nova vlast "luta" i da još nema plan za Kosovo, dok je priča o konsenzusu kupovina vremena.

Izvor: Tanjug, Novi magazin

Petak, 31.08.2012.

14:18

Default images

Stefanović za "Novi magazin" podseća da je prvo tražen opšti konsenzus, a da ga sada definišu kao konsenzus među parlamentarnim strankama.

"Mi ćemo podržati predlog ako se odnosi na konkretne, realistične korake koji će, moram da naglasim, biti nepopularni. Konsenzus treba praviti o pitanjima koja su na dnevnom redu - telekomunikacijama, energetici i severu Kosova", kaže on.

Konsenzus o telekomunikacijama, prema njegovom mišljenju, je tema u kojoj se moraju rešiti dva krupnija problema - pozivni znak za Kosovo i pitanje imovine "Telekoma Srbija" južno od Ibra. Treći problem je status našeg operatera na Kosovu u budućnosti.

"O svemu tome razgovarali smo mesecima, imali smo jak, stručan tim i manje-više uspeli sve da dogovorimo osim pozivnog broja. Po pravilima Međunarodne telekomunikacione asocijacije mi jedini Prištini možemo da damo pozivni broj. Oni traže broj koji se razlikuje od našeg - 383, a mi smo ponudili 3815. Petica je dodatak, simbolički to je poseban broj, ali je i podbroj našeg 381", objašnjava Stefanović.

Imovina "Telekoma" južno od Ibra je uništena, a poseban problem je, ističe, kako će Telekom (Kosova) u budućnosti funkcionisati, jer ako bude privatna kompanija to otvara novu dimenziju.

On ne zna šta će uraditi nova vlast, ali kaže da je prethodna nudila da se Telekom registruje u Prištini, plaća porez i normalno funkcioniše, uz uslov da se zadrži pozivni broj 064, što je njima bilo neprihvatljivo.

Stefanović podseća da je i energetika "posebno polje sporenja", da se na severu Kosova nalaze važna energetska postrojenja, pre svega Valač i Gazivode, a da Priština uz podršku EU traži da Kosovo priznamo kao odvojen energetski entitet.

"Ako to ne uradimo, teško da će biti napretka na bilo kojoj tački ove komplikovane teme i to nam, zapravo, govori koliko su ove tzv. tehničke teme suštinski političke. Zato je najavljeno dizanje pregovora na politički nivo samo dizanje nivoa pregovarača, a teme su već takve", mišljenje je Stefanovića.

I ovoga puta naglašava da "nije bilo tajnih dogovora", da sporazumi nisu potpisivani jer bi to bilo priznanje Kosova i dodaje da treba da se definiše status severa Kosova, za šta postoje dobra rešenja koja "ne vidi da su u opticaju".

"Mnogima na severu Kosova mi nismo bili dobri i pravi Srbi, sada su dobili prave Srbe, ali koliko vidim to se poverenje polako topi jer i ovi novi moraju početi da govore istinu. Najveći problem je što predstavnici vlasti ne pokušavaju da objasne ljudima na severu da se sa Albancima mora razgovarati, i to ne jezikom ultimatuma", rekao je Stefanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: