Javio se porodici posle 28 godina

Američki dezerter koji se krio u Švedskoj od 1984. godine otkrio je svoj identitet posle 28 godina i javio se porodici, objavili su švedski mediji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.06.2012.

19:07

Default images

Dejvid Hemler, nekadašnji pripadnik američkih vazduhoplovnih snaga, dezertirao je kada je imao 21 godinu, dok je služio vojsku u američkoj vazduhoplovnoj bazi u Nemačkoj.

Danas ima 49 godina, oženjen je Tajlanđankom, ima troje dece i radi za jednu švedsku vladinu agenciju.

Razlog za njegov postupak bilo je približavanje jednoj pacifistički orijentisanoj crkvi i razočaranje u politiku tadašnjeg američkog predsednika Ronalda Regana, piše švedski list "Dagens niheter".

On je autostopom otišao najpre u Dansku, a potom u Švedsku, gde se nastanio i živeo pod lažnim imenom krijući sve do sada svoj identitet.

"U početku nisam planirao da zauvek krijem svoj identitet. Mislio sam da odem u Švedsku na nedelju dana, dok se ne budem bolje osećao (posle iskustva u vazduhoplovnim snagama)", rekao je Hemler, koji nije želeo da švedski list objavi ime pod kojim se krio.

Pošto je dezertirao, postao je jedan od osam najtraženijih begunaca američkih vazduhoplovnih snaga i stalno je očekivao da ga uhapsi vojna policija, budući da su ga tražili i Interpol i Europol.

Hemler je listu rekao da su mu nedostajali roditelji kada je dezertirao, ali da je potom dobio dete i da nije želeo da bude odvojen od njega.

Odlučio je da se javi kada mu je treća ćerka napunila dve godine i počela da ide u jaslice, jer je smatrao da bi njegova žena sada mogla lakše da se snađe ako ga uhapse.

Pozvao je svoju porodicu u Americi pre četiri nedelje i to prvo svog brata Tomasa, koji kaže da je odmah prepoznao Dejvidov glas, iako je posle toliko godina poprimio evropski akcenat. Porodica sada planira da ga poseti u Švedskoj.

Hemlerovo ime je još na vebsajtu američkih vazduhoplovnih snaga na spisku lica pod specijalnom istragom. On je u Švedskoj registrovan kao građanin rođen u Cirihu, čije državljanstvo nije navedeno, prenosi Rojters.

"Moj san je da vlasti shvate da sam već strogo kažnjen za svoje postupke time što sam 28 godina živeo u laži", rekao je Hemler.

Njegova advokatica Ema Person veruje da Hemler neće izgubiti trajnu dozvolu boravka u Švedskoj niti će biti izručen SAD. Američka ambasada za sada nije želela da komentariše ovaj slučaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: