Koalicija SPS-PUPS-JS se raspada?

SPS ne prihvata Krkobabićev predlog da PUPS posle izbora dobije trećinu osvojenih mandata na zajedničkoj listi pa toj koaliciji preti razlaz, saznaju "Novosti".

Izvor: B92

Četvrtak, 23.02.2012.

22:10

Default images

To bi u narednim danima mogao da bude samo uvod u nove rokade na političkoj mapi i neočekivana partnerstva koja bi mogla da se sklope pre raspisivanja izbora.

Jer, penzioneri nameravaju da započnu pregovore sa DS, ali i sa SNS, dok se sve više spekuliše o savezu Ljajićeve SDPS i socijalista.

Zakulisne kalkulacije ko će sa kim izaći na izbore i ko će koliko mandata prigrabiti dostigle su kulminaciju i glavni akteri očekuju da će se do 1. marta oformiti novi blokovi.

Posle Krkobabićevog intervjua ”Novostima” u kome je otkrio da ništa ispod trećine mandata neće prihvatiti, Ivica Dačić odgovara da je otvoren za razgovor, ali ne i za ultimatume.

"Dogovor o raspodeli mandata ne može se praviti samo između SPS i PUPS, već i sa JS. On mora da se zasniva na realnosti, a ne na lepim željama. Oni koji ne žele u našu koaliciju ne moraju ni da se u sredu, jer sami imamo više od 10 odsto. Krkobabić sasvim sigurno odgovor neće dobiti preko medija," rekao je za "Novosti" Dačić, otkrivši da je razgovarao i sa drugima koji žele saradnju sa SPS. A ti drugi su, prema saznanjima "Novosti", Rasim Ljajić i sindikalni lider Ljubisav Orbović, koji bi u svakoj varijanti trebalo zajedno da nastupe na izborima. Nezvanično, ukoliko PUPS sklopi savez sa DS, otvorila bi se mogućnost da Ljajićev SDPS i sindikalci oforme socijaldemokratski blok sa Dačićem:

"Sve opcije su još poptuno otvorene. Nemamo još puno vremena, jer bi od 1. marta trebalo da se sastave i izborne liste. Zasada je najizvesnije da ćemo ići sa Orbovićevim sindikatom", rekao je Ljajić za ”Novosti”.

Svoja vrata za penzionere šire i naprednjaci, naročito posle novog ”miga” Krkobabića.

"Otvoreni smo za razgovor sa PUPS-om. Ako se dogovorimo oko planova i programa, lako ćemo za tehničke detalje i mandate", rekao je Aleksandar Vučić, zamenik predsednika SNS.

I u Tominom taboru već se kroje kvote za izborne liste.

"Očekujemo 12 poslaničkih mandata i nadamo se da će taj dogovor biti poštovan", kaže Velimir Ilić, lidera NS.

U najglomaznijoj koaliciji URS kažu da oni ne dele mandate po proporciji i da će lako sastaviti listu od najkvalitetnijih ljudi iz svih stranaka i organizacija. Odluku o solo nastupu na izborima doneće u petak, pišu "Novosti".

Predizborni mozaik uveliko sklapaju LDP i SPO. Prema saznanjima lista "Novosti", Vukovi očekuju da na zajedničkoj listi dobiju trećinu mesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

15 h

Podeli: