Ponedeljak, 30.01.2012.

20:03

Pusić: Što pre postići standarde EU

Ministarka spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Vesna Pusić kaže da je Hrvatskoj u interesu da Srbija i države u regionu što pre postignu evropske standarde.

Izvor: Beta

Default images

Region, smatra ona, ne može biti stabilan, ukoliko ne postoji "stabilno susedstvo".

"Hrvatskoj je apsolutno u interesu da zemlje u okruženju što pre postignu evropske standarde, počnu da funkcionišu po njima i postanu deo prostora u kom se može slobodno trgovati, poslovati i putovati", rekla je Pusićeva.

Ona je, govoreći o eventualnom povlačenju tužbi za genocid, ponovila stav da Srbija i Hrvatska moraju naći model bilateralnog rešavanja otvorenih pitanja.

"Ako smo u staju rešiti tri-četiri otvorena pitanja vezano za rat u prošlosti, u prvom redu nestale, opljačkane vrednosti, tužbe i osumnjičene za ratne zločine, ako smo u stanju pronaći model kroz koji možemo bilateralno trajno rešavati ta pitanja, onda može doći na dnevni red i povlačenje tužbi za genocid", istakla je Pusićeva za televiziju Prva.

Hrvatska ministarka učestvovaće sutra u Beogradu na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP).

Tokom boravka u Beogradu Pusićeva će se susresti s predsednikom Srbije Borisom Tadićem. Na sastanku SEECP-a će se raspravljati o odnosima u regionu, rešavanju preostalih otvorenih pitanja i napretku zemalja jugoistočne Evrope prema evroatlantskim integracijama.

Na marginama sastanka Pusićeva će imati bilateralni sastanak i sa srpskim kolegom Vukom Jeremićem, kao i s ministrima spoljnih poslova Turske i Grčke Ahmetom Davutogluom i Stavrosom Dimasom.

Hrvatska šefica dilplomatije u Beogradu će razgovarati i s predsednikom Liberalnodemokratske partije Čedomirom Jovanovićem, istoričarkom Latinkom Perović, predsednicom Helsinškog odbora za ljudska prava Sonjom Biserko i dekanom Fakulteta političkih nauka Ilijom Vujačićem, saopštilo je hrvatsko Mininistarstvo spoljnih i evropskih poslova.

Tokom boravka u glavnom gradu Srbije Vesna Pusić će se sastati i s predstavnicima hrvatske manjine - predsednikom Hrvatskog nacionalnog veća Slavenom Bačićem, predsednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Petrom Kuntićem i direktorom Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislavom Žigmanovom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

7 h

Podeli: