Zašto struka ćuti na "Insajder"

Ministar Zoran Stanković rekao za B92 da ga čudi ćutanje struke na optužbe koje su iznete u Insajderu u vezi sa nabavkom vakcina protiv novog gripa.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 08.11.2011.

16:33

Default images

On se gostujući u emisiji "Između dve vatre" zapitao zašto niko iz zdravstvenih strukovnih organizacija ne reaguje na te optužbe.

Stanković kaže da očekuje da struka objasni da li je vakcinacija jedna civilizacijska tekovina i koliki su i kakvi rezultati vakcinacija, te da će zbog toga pokrenuti određene aktivnosti preko ministarstva zdravlja.

On međutim o samim činjenicama koje su objavljene u Insajderu nije želeo detaljnije da govori jer je, kako je naveo, istraga u toku.

On kaže da su neke stvari i neki dokumenti koji su se sinoć pojavili u Insajderu dosta optužujuće i da činjenice govore drugačije. Naveo je da je 30. juna 2009. godine ministar zdravlja Tomica Milosavljević dobio zahtve za nabavku preko 3 miliona vakcina protiv svinjskog gripa, dok je u Insajderu čuo drugačije izjave.

Ekipa Insajdera međutim navodi i da ministar zdravlja u tom slučaju nije objasnio da se radi o informaciji radne grupe i citiranju dokumenata koji se tiču planova iz 2005. godine koji se odnosi na ptičiji grip u slučaju eventualne pandemije. To je između ostalog jedno od pitanja koje je otvoreno u Insajderu a koje se odnosi na to ko je sve bio u lancu odlučivanja o kupovini tri miliona doza vakcina.

Ministar zdravlja je u emsiji "Između dve vatre" naveo da će javnosti biti objašnjeno i zašto je bila potrebna vakcinacija stanovništva protiv novog gripa i šta su za vreme pandemije radile Svetska zdravstvena organizacija, nadležni u Srbiji i kako je nabavljena vakcina. Podećamo da su u emisiji Insajder "Kupoprodaja zdravlja" o nabavci vakcina protiv svinjskog gripa korišćene isključivo informacije i dokumentacija koja je dobijena od nadležnih institucija po Zakonu o dostupnosti informacijama.

Inače da podsetimo, Zoran Stanković bio je jedan od sagovonrika emisije Insajder cije su izjave emitovane u prosloj emisji. On je tada izmedjuu ostalog rekao:

“E sada neka oni objasne građanima ili neka objasne sudu a sud će građanima zašto je kupljena ta vakcina. Sada svako u sistemu nabavke vakcina ima svoje mesto i svoju ulogu, od onog obolelog do one osobe koja ne znam zaključno sa onom osobom koja je umrla, a između su svi oni koji su odgovorni ili koji su učestvovali u proglašenju pandemije, koji su učestvovali u donošenju odluke o nabavci vakcina, i oni koji su nabavili vakcinu”. Prethodno je ministar Stanković na odgovarajući na primedbe članova Odbora za zdravlje i porodicu u Skupštini Srbije, rekao da Republički fond za zdravstveno osiguranje ima budžet od 197 milijardi dinara i da Ministarstvo zdravlja nema ingerenciju nad tom ustanovom, pa samim tim ne učestvuje ni u nabavci lekova.

Prema njegovim rečima, u zdravstvu Srbije postoje veliki problemi sistemskog karaktera, a osnovni problem su finansije.

"I pored tako lošeg finansijskog stanja u zdravstvu i dugova zdravstvenih ustanova, Vlada Srbije na čelu sa premijerom Mirkom Cvetkovićem je obezbedila sredstva za zdravstveni sistem", kazao je ministar Stanković.

Kada su u pitanju liste čekanja za zračenje, Stanković je kazao da su one skraćene i da pacijenti terapiju primaju u Beogradu i Sremskoj Kamenici, a deo njih se upućuje i u zdravstveni centar Kladovo.

Govoreći o funkcionisanju lekarskih komora u Srbiji, Stanković je ukazao da one loše rade, naročito Stomatološka komora, dodajući da će se promeniti zakonska regulativa da bi one bolje radile.

Predsednik odbora za zdravlje i porodicu dr Paja Momčilov je rekao da u informaciji o radu Ministarstva zdravlja za period jul-septembar 2011. godine nije spomenut problem aktivnog starenja, povećanja broja obolelih od hroničnih nezaraznih bolesti i korupcija i afere koje nemaju rešenje godinama.

Član odbora za zdravlje i porodicu Milan Dimitrijević je kazao da su nedovoljno zaštićena prava pacijenata i da treba doneti zakon o tome.

Prema njegovim rečima, zaštitnik prava pacijenata je "surogat" koji će uvek pre braniti ustanovu u kojoj obavlja tu funkciju, nego pacijenta.

Predstavnik Kliničkog centra Niš Dušan Milisavljević rekao je da je ta zdravstvena ustanova opterećena jer u nju dolaze pacijenti kojima se pomoć ne ukazuje na primarnom nivou i u Hitnoj pomoći.

Milisavljević je predložio preusmeravanje neiskorišćene opreme iz drugih zdravstvenih ustanova u Klinički centar Niš.

On je naveo primer da Kliničkom centru Niš nedostaju aparati za anesteziju koji se mogu uzeti iz bolnice u Aleksincu, gde postoje tri takva aparata koja se, prema njegovim tvrdnjama, uopšte ne koriste.

Svi članovi odbora za zdravlje i porodicu saglasni su da je potrebna izmena Zakona o zdravstvenoj zašiti i Zakona o zdravstvenom osiguranju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: