Amfilohije: Rađajte se i množite

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kaže da skupovima poput Parade ponosa "čovek obesmišljava božje darove ugrađene u sebi".

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 02.10.2011.

16:51

Default images

Amfilohije je osudio nameru organizacije Parade ponosa u Beogradu nazivajući je "paradom srama i bestidnosti".

"Reč je božja, a ona je istina, čoveku na Zemlji: 'Rađajte se i množite se i napunite Zemlju'. Taj blagoslov važi ne samo za čoveka nego i za svako stvorenje, za svaku biljku", kazao je mitropolit crnogorsk-primorski u obraćanju vernicima.

Prema njegovim rečima, čovek sadi biljku da bi donela plod, a voćka koja ne donosi plod "se seče i u oganj baca, a tako i čovek, svako ljudsko biće".

"Ako se zloupotrebi ono što je bog dao čoveku i ljudskoj prirodi ... onda čovek skrnavi i obesmišljuje svoju dušu. Tako se onda i takozvana parada ponosa pretvara u paradu sarama i bestidnosti", ocenio je Amfilohije.

Vladika Amfilohije je kazao da je za u Beogradu pripremana takozvana "parada ponosa", koju je patrijarh Irinej s punim pravom nazvao "paradom srama".

"Zašto srama? Upravo zato što u takvoj upotrebi prirodnih sila obesmišljava čovek one božje darove koji su u njega ugrađeni", naveo je on.
Mitropolit Amfilohije je poručio da "blagoslov množenja" Bog nije podario samo čoveku, nego svakom stvorenju i biljkama.

"Sve nam je slobodno, ali nije sve na korist", rekao je vladika Amfilohije nakon liturgije u Cetinjskom manastiru, podsetivši na reči Svetog apostola Pavla.

Mitropolit je rekao da "imamo pravo da izvršimo i samoubistvo", ali je zapitao da li je to ono što vodi ostvarenju čovekovog smisla i čovekovog života.

"Čovek ima pravo da prirodne sile koje je Bog ugradio u njega upotrebljava na pravi, istinski način, da bi onda te prirodne sile urodile pravim i istinskim plodom. Ali čovek može te prirodne sile i da zloupotrebljava. I to je njegovo pravo. Ali zloupotrebom onoga što mu je Bog dao i što je u nas ugradio, i pogrešnim načinom upotrebe tih sila čovek gubi svoju dušu", rekao je mitropolit.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

90 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: