Građani dužni da se odazovu popisu

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Dragan Vukmirović pozvao je građane Srbije, pripadnike svih nacionalnih manjina da učestvuju u popisu stanovništva.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.09.2011.

10:19

Default images

Vukmirović podseća da su, prema zakonu, svi građani dužni da se odazovu popisu.

On je naglasio da je u popisnom materijalu potpuno zastupljena nacionalna struktura nacionalnih manjina i da građani na svim jezicima mogu da odgovaraju na postavljena pitanja.

Vukmirović kaže da građani nisu obavezni da odgovore samo na tri pitanja - o nacionalnosti, jeziku i veroispovesti, i naglasio da su podaci koji se prikupljaju na ovakav način "potpuno tajni i bezbedni".

Na pitanje o najavljenom bojkotu Albanaca sa juga Srbije, on je rekao da će se popis obaviti i u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa, ali da se albanski instruktori i popisivači nisu odazvali, tako da će popisivači ostalih narodnosti sprovesti popis u tom delu Srbije i pokušati da popišu sve stanovnike.

Popis stanovništva i imovine u Srbiji obaviće se od 1. do 15 oktobra.

Među najvažnijim novostima koje donosi ovaj popis je pitanje o migracijama i na ovakav način dobiće se podaci odakle su građani došli, da li su bili izbeglice, interno raseljena lica, da li su došli iz Evrope i da li je bilo readmisija.

Popisom će se dobiti i podaci o informatičkoj pismenosti i o primarnim beskućnicima, kao i o "de fakto" bračnom statusu, rekao je Vukmirović.

On je ukazao da je u toku obuka oko 50.000 popisivača, koje na više od 1.000 mesta obučavaju opštinski instruktori.

Prema proceduri, građanin koji ne bude kod kuće u trenutku popisa dobiće informaciju u svom stanu da će popisivač doći u određeno vreme, a kasnije će doći ponovo i tek ako prilikom trećeg dolaska ne bude našao nikoga, odustaće od popisivanja tog stana i uneti podatke o tom objektu.

Nakon sprovedenog terenskog dela popisa, građanima će biti upućen poziv da se sami prijave u opštinsku popisnu komisiju i daju neophodne podatke, rekao je Vukmirović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: