Na pomolu rešenje krize na Kosovu

Predstavnici Vlade Srbije najavili su za danas mogućnost postizanja dogovora o rešenju krize na severu Kosova.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 04.08.2011.

07:07

Default images

Da je dogovor na pomolu pokazuje i saopštenje Kfora u kojem se navodi da će Kfor zadržati kontrolu nad administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje do sredine septembra.

Taj dogovor predviđen je nacrtom za rešenje krize, koji su izradili šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović, ministar za Kosovo Goran Bogdanović i komandant Kfora Erhard Biler.

Dogovoreno je i da vozila 3,5 tona težine, kao i teretna vozila sa humanitarnim pošiljkama, uključujući hranu, mogu proći nakon provere identiteta i pretresa za naoružanjem.

Prema istom dogovoru, blokade na putevima će biti uklonjene i sloboda kretanja će biti ponovo uspostavljena. Noć na barikadama koje drže Srbi sa severa Kosova protekla je mirno, a incidenata nije bilo.

Šef tima za pregovore sa Prištinom Borislav Stefanović i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović sastaće se danas u 9.00 s predsednicima opština Kosovska Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok i s načelnikom Kosovskomitrovačkog okruga.

Na sastanku bi trebalo da budu usaglašeni detalji okvirnog sporazuma koji je sinoć postignut u bazi Kfora kod Leposavića.

U podne će u Zvečanu biti održana zajednička sednica četiri opštinske skupštine sa severa Kosova na kojoj će biti razmotreno stanje u tom delu pokrajine.

Namirnice danas kreću ka severu Kosova

Kako saznaje agencija Tanjug, kamioni sa 75 tona namirnica namenjenih stanovništvu na severu Kosova i Metohije krenuće danas ka pokrajini, a Crveni krst je počeo da preuzima tu robu iz magacina Direkcije za robne rezerve.

Direktor Direkcije za robne rezerve Goran Tasić kazao je da je Crveni krst Srbije još u utorak počeo da preuzima namirnice iz magacina i da je dogovoreno da ta organizacija distribuira pomoć stanovništvu na Kosovu.

Kako je rečeno Tanjugu, planirano je da kamioni budu na administrativnom prelazu Jarinje danas u periodu između 13 i 14 sati.

Podsetimo, Vlada Srbije odobrila je pre tri dana Republičkoj direkciji za robne rezerve da bespovratno isporuči neophodne namirnice opštini Leposavić, u vrednosti od 8.498.000 dinara, a ministarstvo za Kosovo i Metohiju tražilo je da se severnom delu Kosova hitno dostavi bespovratna isporuka 20.000 kilograma šećera, isto toliko jestivog ulja, 30.000 kilograma brašna T-500 i 5.000 kilograma mleka u prahu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

13 h

Podeli: