Jagodina: Diskriminacija pri pomoći

JUKOM upozorava da je odlukom o finansijskoj pomoći bračnim parovima iz Jagodine izvršena diskriminacija na osnovu rođenja, kao i bračnog i porodičnog statusa.

Izvor: B92

Petak, 22.07.2011.

14:04

Default images

Komitet pravnika za ljudska prava JUKOM je poslao pritužbu poverenici u kojoj se navodi da odluka SG Jagodine predstavlja težak oblik diskriminacije.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti izdala je preporuku u kojoj se navodi da je odlukom o finansijskoj pomoći bračnim parovima Skupštine grada Jagodine povređeno načelo jednakih prava i obaveza.

JUKOM navodi da je na osnovu Zakona o zabrani diskriminacije Skupština grada Jagodine dužna da u roku od 30 dana postupi po preporuci i otkloni povredu prava.

U preporuci se navodi da je Skupština grada Jagodine dužna eliminisati iz Odluke o finansijskoj pomoći bračnim parovima uslove kojima je povređeno načelo jednakosti uskraćivanjem prava na finansijsku pomoć pojedinim kategorijama građana i građanki Jagodine na osnovu njihovih ličnih svojstava i to: onima koji su sklopili vanbračnu zajednicu, onima koji nisu rođeni u Jagodini, onima koji imaju decu iz vanbračnih zajednica kao i onima koji su pre zaključenja braka bili u vanbračnoj zajednici.

Podsećamo, 1. januara 2011. stupila je na snagu odluka Skupštine grada Jagodine o finansijskoj pomoći bračnim parovima, kojom je predviđeno da se posle zaključenja braka supružnicima isplati jednokratna pomoć u iznosu od 3.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Odlukom su propisani uslovi za dobijanje pomoći:

- da se radi o prvom braku supružnika

- da je barem jedan od supružnika stariji od 38 godina

- da je jedan od supružnika rođen na teritoriji grada Jagodina, odnosno deset godina neprekidno živi na teritoriji grada Jagodina pre stupanja na snagu ove Odluke

- da pre zaključenja ovog braka supružnici nemaju dece iz vanbračnih zajednica

- da pre zaključenja ovog braka supružnici nisu bili u vanbračnoj zajednici, zaključeni brak mora trajati najmanje pet godina i u tom periodu supružnici moraju imati istu adresu stanovanja iz ove zajednice u periodu od pet godina mora biti rođeno bar jedno dete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: