Bugarska nuklearka sigurna

Bugarska nuklearka "Kozloduj" projektovana je da izdrži eventualni zemljotres jačine sedam stepeni Rihterove skale, izjavio je bugarski ministar Trajčo Trajkov.

Izvor: B92

Subota, 12.03.2011.

15:32

Default images

On je kazao da će i druga nuklearka "Belene" moći da izdrži zemljotres takve jačine i dodao da je područje Kozloduja bezbedno sa seizmološke tačke gledišta.

Reaktori novije generacije su sa mnogo boljom zaštitom od starih, kazao je ministar Trajkov i dodao da će incident u japanskoj nuklearnoj elektrani postaviti pitanje atomske energije "u širi kontekst".

Bugarska nuklearka "Kozloduj" nalazi se na severu zemlje, na Dunavu, a ima šest reaktora, od kojih su samo dva u pogonu.

Prva četiri reaktora, jačine po 440 megavata, zatvoreni su iz bezbednosnih razloga neposredno pre ulaska Bugarske u EU, ali zbog nedostatka finansija još nisu demontirani.

Za demontiranje jednog reaktora potrebno je između 200 i 300 miliona evra.

Postoji ideja da se u "Kozloduju" postave peti i šesti reaktor, jačine od po 1.000 megavata, novije ruske proizvodnje, za koje Evropska komisija smatra da ne predstavljaju bezbednosni problem. Prema rečima Trajkova, o tome će odlučivati državna Agencija za nuklearnu regulativu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: