"Hipo": Bez provizija za Belvil

Predsednik IO "Hipo Alpe Adrija" Beograd Vladimir Čupić demantovao da je ta banka isplaćivala i naplaćivala provizije prilikom prodaje stanova naselju Belvil.

Izvor: B92

Utorak, 17.08.2010.

22:09

Default images

"Mi smo kreditirali prodaju, ali to su činile i druge banke i mi smo naplaćivali standarde bankarske naknade prilikom odobravanja kredita", rekao je Čupić.

Pošto je u Austriji uhapšen nekadašnji prvi čovek "Hipo Alpe Adrija" banke Volfgang Kulterer, zbog pronevere najmanje 100 miliona evra i odobravanja kredita bez pokrića, istraga se proširila i na region.

Najviše reagovanja afera je izazvala u Hrvatskoj, zbog navoda austrijske policije da je deo proneverenog novca završio u toj zemlji i spekulacija o navodnoj umešanosti bivšeg premijera Ive Sanadera u pronevere, a deo istrage prešao je i granice Srbije.

Austrijska štampa, pozivajući se na istražne organe, spekuliše i o mogućim provizijama od prodaje nekretnina u beogradskom naselju Belvil, kojeg su zajednički finansirali i izgradili "Hipo banka" i "Delta ril istejt".

Srpskoj policiji zvanično još nije stigao zahtev kolega iz Austrije da provere poslovanje "Hipo banke".

Međutim, kako je objavio RTS, MUP Srbije već proverava određene transakcije koje su se odvijale preko te banke. U "Hipo banci" navode da ih niko iz policije nije kontaktirao.

I u kompaniji "Delta ril istejt", koja je gradila stanove, odbacuju mogućnost bilo kakvih pronevera.

U "Hipo banci" u Beogardu kažu da je njima u interesu da se istraga započeta u Austriji okonča i da se sve okolnosti rasvetle. Napominju da istraga ne utiče na poslovanje i da štediše i klijenti mogu da budu sigurni za svoje plasmane.

Kulterer je uhapšen u petak i određen mu je istražni zatvor u trajanju 30 dana.

Portparol Tužilaštva u Klagenfurtu, koje vodi istragu, Helmut Jamnih, odbio je da komentariše veze osumnjičenog sa državama na Balkanu.

"Bilo kakvu informaciju o bilo kojem konkretnom poslu, osobi ili aktivnosti ne dajemo medijima. Mogu vam samo potvrditi da je pod istragom kompletno poslovanje banke, pa i poslovi na Balkanu", rekao je Jamnih za banjalučke "Nezavisne novine".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: