Prva žrtva otporne bakterije

Bakterija NDM-1, otporna na skoro sve antibiotike, usmrtila je u Belgiji jednu osobu koja se vratila iz Pakistana.

Izvor: B92

Petak, 13.08.2010.

17:44

Default images

Bakterija je zarazila još jednu osobu u Crnoj Gori, ali je ta osoba izlečena u jednoj belgijskoj bolnici, saopšteno je u Briselu.

Jedna osoba iz Brisela je preminula u junu po povratku iz Pakistana, zemlje porekla, gde je inficirana, izjavio je mikrobiolog belgijske bolnice AZ VUB Deni Pijerar.

"To je bio pacijent dijabetičar. Na putu u Pakistanu imao je saobraćajnu nesreću. On je prebačen u obližnju bolnicu zbog povrede noge i kasnije je prebačen u Belgiju", rekao je Pijerar i dodao da uprkos upotrebi kolistina - jakog antibiotika, pacijent nije preživeo.

Druga osoba, muškarac iz Crne Gore, inficiran je u julu bakterijom NDM-1 posle puta u tu zemlju, izjavio je predstavnik Univerziteta u Luvenu Jurij Glupčinski.

Pacijent je lečen u jednoj bolnici u Anversu i njegovo stanje je bolje, zbog čega je pušten kući, dodao je stručnjak i dodao da pacijent svake godine ide na godišnji odmor u Crnu Goru, gde je takođe bio u bolnici, zbog saobraćajne nesreće.

Enterobakterija koja proizvodi enzim nazvan NDM-1 (Nju Delhi metalo-beta-laktamaza), identifikovana je prvi put 2009. godine kod jednog švedskog pacijenta koji je bio hospitalizovan u Indiji.

Prema novoj studiji objavljenoj u medicinskom časopisu “Lanset“, naučnici su otkrili 37 inficiranih u Engleskoj, među kojima su neki putovali u Indiju i Pakistan. Zaražena su i tri Australijanca.

"Žarište bakterije izgleda da je u Indiji i Pakistanu i da se širi putem kontakta i putovanja", rekao je Glupčinski.

NDM-1 je otporan na skoro sve vrste antibiotika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

15 h

Podeli: