Komemoracija u Potočarima

Posmrtni ostaci ubijenih srebreničana smešteni su u hali bivše fabrike akumulatora, odakle će tokom dana biti preneti u memorijalni centar.

Izvor: B92

Subota, 10.07.2010.

12:09

Default images

Tu će ostati do komemoracije u nedelju. Ova komemoracija najveća je dosada po broju žrtava koji će biti ukopani u Potočarima 11. jula.

Za to vreme oko 5 000 učesnika marša mira nakon pređenih 110 km trebalo bi u većernjim časovima da dođu u Memorijalni centar.

Član organizacionog odbora za obeležavanje 15 godina od zločina u Srebrenic, Nermen Ali Muković, kaže da su pripreme u završici.

"Sigurnosni aspekt prema našim informacija teče po planu“, kaže Muković.

Direktor memorijalnog centra Mersed Smailović kaže da je sve spremno za ukop 775 žrtava koji su identifikovani tokom protekle godine.

"U memorijalnom kompleksu sada je ukopano ukupno 3742 žrtve genocida iz 1995“, kaže Smailović.

Očekuje se da će komemoraciji u Potočanima prisustvovati 11. jula prisustvovati oko 50 000 ljudi. Od susednih zemalja dolazak na komemoraciju su najavili predsednik Srbije, Hrvatske, Makedonije, Crne gore i Slovenije.

Hrvatski član predsedništa BiG Željko Komšić ne razume odluku da se dopusi obraćanje Borisa Tadića tokom komemoracije.

"Licemerno je da se u Srebrenici obraća šef države koja krije čoveka odgovornog za sve što se desilo u Srebrenici“, kaže Komšić.

Vlada federacije BiH i Brčkog distrikta doneli su doluku da 11. jul proglasi danom žalosti. Zvaničnici Republike Srpske neće prisustvovati komemoraciji jer se prema njihovom mišljenju pomen pretvara u političku manifestaciju, te da se žrtve u predhodnom ratu ne mogu razdvajati jer je bilo žrtava obe nacionalnosti.

U julu 1995. godine, Vojska Republike Srpske, pod komandom Ratka Mladića ubila je više od osam hiljada Bošnjaka u Srebrenici i okolini. Prema optužnicama Haškog tribunala, organizovano i sistematski ubijeno je hiljade muslimanskih muškaraca i dečaka.

Oko 30 hiljada žena i dece deportovano je za dva dana. Međunarodna komisija za nestale osobe procenjuje, na osnovu broja krvnih uzoraka koje su joj porodice dale prilikom prijavljivanja svojih nestalih, da je nestalo 8.100 osoba. Odlukom Suda pravde u Hagu ovaj zločin je okvalifikovan kao genocid.

U Srebrenici je danas održana komemorativna sednica Skupštine opštine. Na njoj je predsednik skupštine Predrag Petrović rekao da će Srebrenica sledećim generacijama obezbediti bolju i lepšu budućnost.

Komemoraciji u Potočarima će prisustvovati visoki zvaničnici država bivše Jugoslavije, diplomate i predstavnici evropskih zemalja i Sjedinjenih država, predstavnici međunarodnih organizacija. Među njima će biti i predsednik Srbije Boris Tadić.

Organizatori procenjuju da će u Potočarima sutra biti oko 50.000 ljudi, a nadležne policijske strukture preduzele su sve neophodne mere kako bi ovaj događaj, koji je ocenjen kao skup visokog rizika, protekao bez incidenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: