Rusija zamrzava isporuku raketa

Premijer Rusije Vladimir Putin rekao je da će Moskva zamrznuti isporuku raketnog kompleksa S-300 Iranu, saopštilo je predsedništvo Francuske.

Izvor: B92

Petak, 11.06.2010.

13:59

Default images

Takva odluka usledila je nakon usvajanja rezolucije o poštravanju sankcija Iranu.

Putin je odluku o zamrzavanju isporuke S-300 saopštio tokom razgovora sa predsednikom Francuske Nikolom Sarkozijem, javila je agencija Rojters.

Stejt department saopštio je, međutim, da prodaja ruskih raketa S-300 Iranu nisu obuhvaćene sankcijama iz najnovije rezolucije Saveta bezbednosti.

Rezolucija zabranjuje prodaju ili transfer oružja iz Registra UN konvencionalnog naoružanja, što ne uključuje S-300, ističe se u saopštenju.

Stejt department je, međutim, naveo da se u Rezoluciji 1929, usvojenoj u sredu, države članice UN prvi put pozivaju da budu oprezne i uzdražane prilikom prodaje, ili transfera, oružja ili sličnih materijala Iranu.

Cenimo rusku uzdržanost kada je reč o transferu raketnih sistema S-300 Iranu, istaknuto je u saopštenju.

Deo iranskog energetskog sektora mogao bi da bude pogođen najavljenim sankcijama Evropske unije, koje će dodatno pojačati one usvojene u sredu u Savetu bezbednosti.

Iranski lideri dočekali su pooštravanje sankcija sa prezirom, rekavši da će nastaviti nuklearni program i preispitati ionako već zategnute odnose sa nuklearnim inspektorima Ujedinjienih nacija.

Američki sekretar za odbranu Robert Gejts tvrdi da podaci zapadnih obaveštajnih službi pokazuju da je Iranu potrebno od jedne do tri godine da napravi nuklearnu bombu, što svetu ostavlja nešto vremena da pokuša sankcijama da obuzda iranski program obogaćivanja uranijuma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: