Preminula Biljana Kovačević-Vučo

Istaknuti borac za ljudska prava i predsednica Komiteta pravnika za ljudska prava Biljana Kovačević-Vučo je preminula jutros u Beogradu.

Izvor: B92, FoNet

Utorak, 20.04.2010.

10:19

Default images

Biljana Kovačević – Vučo je jedan od osnivača Jugoslovenske akcije NVO i članica Radne grupe za budućnost bivše Republike Jugoslavije (osnovana jula 1999. na Konferenciji u Bratislavi organizovanoj od Ist vest instituta iz Njujorka).

Advokatica Biljana Kovačević – Vučo je bila aktivistkinja za zaštitu ljudskih prava u Srbiji. U svojoj dugoj karijeri aktivistkinje mirovnih pokreta i aktivistkinje za zaštitu ljudskih prava bila je, između ostalog, osnivač Saveta za ljudska prava Centra za antiratnu akciju u Beogradu i šefica SOS linije za pravnu pomoć žrtvama političe, etničke i dikriminacije na radu (1992-95), osnivač, generalna sekretarka i šefica kancelarije za pravnu pomoć Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji (1994-1997), predsednica izvršnog odbora Centra za tranziciju ka demokratiji (1997) i osnivač i predsednica Komiteta pravnika za ljudska prava – YUCOM (od 1997) - nekadašnji Jugoslovenski komitet pravnika za ljudska prava.

Inicijator je najvećeg broja koalicija i mreža nevladinih organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava na teritoriji Srbije i u regionu.

Autorka je mnogih publikacija i članaka. O problemu ljudskih prava je dala mnoge intervjue kao i izjave za medije.

U svojoj karijeri kao pravnica je radila kao pravni savetnik u Privrednom sudu u Beogradu (1978 – 1988) i kao viša saradnica u krivičnom i građanskom odeljenju Vrhovnog suda Srbije (1988-1996).

Od 1996. godine se bavila advokaturom u Beogradu, u advokatskoj kancelariji specijalizovanoj za krivično pravo i slučajeve kršenja ljudskih prava. Zastupala je žrtve kršenja ljudskih prava pred nacionalnim i međunarodnim telima (Komitet UN za ljudska prava i Evropski sud za ljudska prava).

Bila je zastupnica novinara Bodrožića u jedinom slučaju koji je protiv Srbije dobijen pred Komitetom UN za ljudska prava. Bila je članica tima eksperata i advokata YUCOM-a koji su dobili 2 slučaja pred Evropskim sudom za ljudska prava.

O Biljani Kovačević-Vučo možete čitati i na Blogu B92.

"Srbiji će nedostajati borac za ljudska prava"

Predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Živorad Kovačević je izjavio da će društvenom životu Srbije nedostajati borac za ljudska prava kao što je bila Biljana Kovačević - Vučo.

Živorad Kovačević je podsetio da je ona bila "izuzetan znalac u oblasti ljudskih prava i da je bila inicijator i osnivač vrlo ugledne i aktivne organizacije YUCOM".

"Biljana Kovačević-Vučo nikada se nije ustručavala da kaže svoju reč na principijelnoj osnovi i nije prezala od kritika koje su joj upućivane. Ona je svoju misiju vrlo časno i odgovorno obavljala", rekao je predsednik Evropskog pokreta u Srbiji.

Direktor Beogradskog centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević kaže da je Biljana Kovačević-Vučo bila žestok borac za demokratiju i ljudska prava.

“Ostala je u uspomeni kao jedan vrlo energičan, žestok borac za demokratiju i ljudska prava gde je naravno morala da ulazi u sukobe i da prikaže svoj hrabri temperament. Prema tome, svi ćemo je se tako sećati”, kaže Dimitrijević.

NUNS: Uspela da promeni granice pravde

Nezavisno udruženje novinara Srbije je izrazilo najdublje žaljenje povodom prerane smrti predsednice Komiteta pravnika za ljudska prava Biljane Kovačević - Vučo.

Neiscrpna energija, veliko znanje i neverovatna upornost kojom je Biljana Kovačević - Vučo branila svoja demokratska uverenja i prava drugih obezbedili su joj značajno mesto u novijoj srpskoj istoriji, navodi se u saopštenju.

Njenim odlaskom, ocenio je NUNS, civilno društvo i Srbija u celini ostaju bez važne podrške i pomoći u izgradnji moderne države i društva.

Novinari Srbije, a posebno NUNS čiji je bila prijatelj, "duguju joj veliku zahvalnost zato što je, zastupajući našeg kolegu Željka Bodrožića pred Komitetom UN za ljudska prava, uspela da pomeri granice pravde i prava za novinare Srbije i uključi Srbiju u međunarodni pravni poredak".

LDP: Veliki gubitak

Liberalnodemokratska partija i demokratska i reformska Srbija su doživeli veliki gubitak odlaskom Biljane Kovačević-Vučo, saopštila je LDP.

"Biljana je bila članica Političkog saveta stranke i jedna od hrabrih žena Srbije koje su više od 20 godina vodile veliku i često neshvaćenu borbu za demokratizaciju našeg društva", kaže se u saopštenju.

U trenucima kada je LDP stvaran i tokom prvih pet godina rada stranke Biljana Kovačević-Vučo je, kako se navodi u saopštenju, bila posvećeni prijatelj, mudri savetnik i veliki oslonac LDP-a.

"Suđenje za ubistvo Zorana Đinđića, istraživanje političke pozadine ubistva, odbrana svih koje je antireformska vlast proganjala, ne bi bili mogući bez hrabrosti, znanja i požrtvovanosti Biljane Kovačević-Vučo", stoji u saopštenju.

SDU: Borac za pravdu

Socijaldemokratska unija je saopštila da je Biljana Kovačević-Vučo bila hrabra osoba na koju se uvek moglo računati da će braniti načela i principe pravde i istinoljubivosti, koji su ugroženi u Srbiji.

"Bila je borac protiv rata i nesebično je, praktično bez ikakve materijalne nadoknade, branila svakog obespravljenog čoveka", saopštila je SDU.

"Ništa materijalno nije stekla u životu, a proganjali su je tabloidi koji su veličali ratne zločine i ratni profiteri, koji su se obogatili na krvi svoga naroda", stoji u saopštenju.

Saučešće ambasade SAD

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu uputila je saučešće porodici, saradnicima i prijateljima jedne od najistaknutijih boraca za zaštitu ljudskih prava u Srbiji Biljane Kovačević-Vučo.

Biljana Kovačević-Vučo bila je dugogodišnji prijatelj Ambasade SAD i saradnik na velikom broju projekata.

"Njeni saveti, analize i predana, istinska i principijelna posvećenost ljudskim pravima, demokratizaciji i reformi društva pomogli su generacijama američkih diplomata na službi u Beogradu i regionu, da pravilno razumeju burna dešavanja na ovim prostorima tokom devedesetih godina, kao i njihove današnje konsekvence", navodi se u saopštenju.

U saopštenju Ambasade SAD se podseća da se Biljana Kovačević-Vučo, beskompromisno stavila na čelo brojne grupe aktivista koji su se zalagali za poštovanje i odbranu ljudskih prava, reformu pravosuđa, razotkrivanje ratnih zločina, borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

205 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

16 h

Podeli: