Preminuo akademik Sava Perović

Akademik Sava V. Perović, poznati srpski urolog, preminuo je posle duge i teške bolesti, saopšteno je iz Srpske akademije nauka i umetnosti.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.04.2010.

14:23

Default images

Rođen je 1937. godine u Beogradu, gde je završio Medicinski fakultet, magisterijum, doktorat, specijalizaciju iz dečje hirurgije i specijalizaciju iz urologije, a redovni profesor Medicinskog fakulteta postao je 1992. godine.

Za dopisnog člana SANU Perović je izabran 2003. godine, a za redovnog 2009. godine.

Dobitnik je Nagrade Srpskog lekarskog društva za životno delo 2008. godine.

Među njegova najveća dostignuća bilo je uvođenje više originalnih, međunarodno prihvaćenih operativnih tehnika u lečenju najtežih anomalija uro-genitalnog trakta, koje su napravile značajan pomak u toj oblasti medicine.

Publikovao je više od 120 originalnih radova u vodećim svetskim uroloskim časopisima, a bio je i njihov stalni recenzent, u kojima je često objavljivao editorijalne komentare, piše u saopštenju udruženja građana koje nosi njegovo ime.

Akademik Perović je bio počasni član Nemackog, Rumunskog, Mađarskog, Poljskog, Italijanskog i mnogih drugih nacionalnig udruženja, uredništva Evropskog udruženja za seksualnu medicinu i Evropskog udruženja za genito-urinarnu rekonstruktivnu hirurgiju.

Godine 2004. izabran je za člana Internacionalnog komiteta Svetske zrdavstvene organizacije za preporuke lečenja kongenitalnih i stečenih genitalnih anomalija...

Dobitnik je mnogobrojnih prestiznih međunarodnih nagrada i priznanja, a u bogatoj karijeri je održao više od 200 predavanja po pozivu na vodećim internacionalnim kongresima i izveo preko 150 demonstrativnih operacija na kongresima i univerzitetskim klinikama u svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: