Utorak, 16.03.2010.

14:51

Odbijena inicijativa DRI

Odbor Skupštine Srbije za pravosuđe i upravu nije prihvatio inicijativu DRI da se izmenom zakona rok zastarelosti produži sa jedne na tri godine.

Izvor: Beta

Default images

Državna revizorska institucija predložila je izmenu Zakona o prekršajima jer, kako navodi DRI, zastarelost gonjenja za većinu prekšaja sankcionisanih propisima čija se primena kontroliše u postupku revizije nastupa i pre nego što počne postupak revizije.

Zakljčak Odbor je da bi promena Zakona o prekršajima značila promenu koja bi se odnosila na sve prekršaje i na sva lica, a da je već Zakonom o budžetskom sistemu propisano da se postupak može pokrenuti i posle tri godine od učinjenog prekršaja.

Odbor je naveo da bi produženje opšteg roka zastarelosti sa jedne na tri godine promenilo prekršajnu odgovornost i prekršajno gonjenje utvrđeno Zakonom o prekršajima i sistem kaznenog prava, s obzirom da bi se takav rok zastarelosti odnosio na sve prekršaje i na sva pravna i fizička lica.

Zakonom o prekršajima, kako je naveo Odbor, utvrđeno je da se izuzetno, za prekršaje iz oblasti carinskog, spoljnotrgovinskog i deviznog poslovanja, javnih prihoda i finansija, prometa roba i usluga, životne sredine i vazdušnog saobraćaja, može posebnim zakonom propisati duži rok zastarelosti gonjenja.

Tako je, kako navodi odbor, Zakonom o budžetskom sistemu već utvrđeno da se prekršajni postupak može pokrenuti u roku od tri godine od dana kada je prekršaj učinjen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

16 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

21 h

Podeli: