Povećanje cene grejanja?

Grad Beograd će sledeće nedelje od Vlade zatražiti saglasnost za povećanje cene grejanja, izjavio je član Gradskog veća Goran Aleksić.

Izvor: B92

Subota, 23.01.2010.

11:46

Default images

On je rekao da će, ukoliko Vlada da saglasnost, grejanje u prestonici biti skuplje od sledećeg meseca. "Povećanje cene za šest odsto neće poboljšati poslovanje Beogradskih elektrana i realno je da ono bude veće od deset odsto. Tražićemo od Vlade i da držimo paritet cene gasa i grejanja, odnosno, da cena grejanja zavisi od cene energenata", rekao je Aleksić.

Prema njegovim rečima, to će značiti da onog meseca kad raste cena gasa, poskupljuje i grejanje, ali i da kad pada cena gasa, pada i cena grejanja.

"Uz sadašnje cene grejanja, 'Beogradske elektrane' nisu u mogućnosti da uredno servisiraju svoje obaveze. Veliki je disparitet cene energenata i cene grejanja koju građani plaćaju. Jedan grejni dan elektrane košta oko milion evra, a cena koju korisnici plate za jedan grejni dan ukupno iznosi oko 500.000 evra", rekao je Aleksić.

On je precizirao da je poskupljenje neophodno zbog većih cena prirodnih energenata - gasa i mazuta.

"Ti energenti u ukupnim troškovima poslovanja učestvuju sa 67 odsto. Od septembra, energenti su poskupeli u proseku za 20 odsto. Na to treba dodati i rast kursa dolara, s obzirom na to da svi ugovori imaju deviznu klauzulu. Međutim, to poskupljenje u dinarskoj protivrednosti iznosi oko 27 odsto", rekao je Aleksić.

On je napomenuo i da su velika dugovanja privrede i domaćinstava elektranama, pa tako domaćinstva duguju oko 3,5 milijardi dinara, a privreda 1,5 milijardu dinara.

"Poslednji put ćemo opomenuti neplatiše i isključivaćemo sve koji svoje obaveze ne izmiruju bilo da su privrednici ili građani", poručio je Aleksić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: