Sarkozi: Sreća kao pokazatelj

Francuski predsednik Nikola Sarkozi se založio za revoluciju u merenju ekonomskog rasta koja bi podrazumevala uvođenje pokazatelja osećaja sreće u merenje.

Izvor: B92

Utorak, 15.09.2009.

01:06

Default images

Predsednik zemlje poznate po dobrim vinima i sirevima, kao i dugim godišnjim odmorima, zatražio je od dvojice dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju da istraže nove puteve za merenje ekonomskog napretka.

Sarkozi je zadatak poverio američkom ekonomisti Džozefu Stiglicu i indijskom Armatiji Senu, preporučivši im da skrenu pažnju sa bruto domaćeg proizvoda, kojim se meri ekonomska proizvodnja, na blagostanje i održivost.

Predsednik Francuske rekao je da su finansijska i ekonomska kriza ukazale na potrebu promene tradicionalnog načina merenja rasta, kao i da će Francuska prilagoditi tome svoju statistiku.

U izveštaju ekonomista, preporučuje se praćenje prihoda domaćinstava, potrošnje i bogatstva umesto proizvodnje a kako bi se dobila bolja slika materijalne strane standarda života.

Više pažnje, savetuju ekonomosti, trebalo bi posvetiti i distribuciji prihoda i bogatstva, kao i pristupu obrazovanju i zdravstvu.

Takođe treba razmotriti da li neke zemlje preterano troše ekonomsko bogatstvo i nanose štetu čovekovom okruženju, navodi se u izveštaju.

Inače, gledano prema kretanju BDP, međunarodno priznatom načinu za merenje ekonomije, francuski privredni rast zaostajao je za američkim tokom najvećeg broja godina u poslednjih 30.

Poslednji potresi na finansijskim tržištima međutim više su pogodili američku ekonomiju od francuske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: