Odbornici za sporazum sa KEK-om

Odbornici Skupštine opštine Štrpce odobrili su potpisivanje kolektivnog sporazuma sa KEK-om o snabdevanju strujom stanovnika Sirinićke Župe.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 27.07.2009.

01:49

Default images

Predsednik Skupštine opštine Štrpce Bojan Savić izjavio je da je na njenoj sednici odobreno da u Štrpce dođu mobilni timovi KEK-a i počnu naplatu računa za struju od 26 evra po domaćinstvu.

On je rekao da su odbornici odlučili i da Stanko Jakovljević, gradonačelnik Štrpca, a u okviru kosovskih institucija i odbornik u srpskoj skupštini u ime Demokratske stranke, pruži garancije za bezbednost radnicima KEK-a koji treba da naplate struju.

Savić je dodao da na sednici nije doneta odluka o zahtevu KEK-a da se trafo-stanice koje su u vlasništvu Elektroprivrede Srbije, predaju na raspolaganje radnicima korporacije.

Predsednik srpske opštine Štrpce Zvonko Mihajlović rekao je da je trafo-stanica otvorena i da u njoj nisu radnici EPS-a, ali da mogu da uđu već danas.

Mihajlović je pred odbornicima rekao da su za nastala situaciju krivi strani menadžeri KEK-a iz Ambasade SAD koji, prema njegovoj tvrdnji, postavljaju nove uslove srpskoj strani svaki put kada se postigne načelni dogovor.

Stanko Jakovljević je na današnjoj sednici obavestio odbornike da je u petak dobio pismo direktora KEK-a u Uroševcu Izeta Rašitija u kojem se insistira da on lično garantuje bezbednost radnicima KEK-a koji će naplaćivati struji i da omogući da bezbedno obave kontrolu u trafo-stanici u tom mestu.

Jakovljević je rekao da će to obezbediti Euleks i kosovska policija.

Tokom vanredne sednice SO Štrpce čule su se tvrdnje pojedinih predstavnikai okolnih srpskih sela da rukovodstvo opštine nije u stanju da reši problem sa strujom.

Meštani Štrpca, u kojem živi oko 13.000 Srba i 3.500 Albanaca, nemaju struju od 30. juna. Neko vreme su imali takozvanu humanitarnu struju - od ponoći do šest ujutro, ali od 11. jula nemaju ni to.

Uslov KEK-a za uključivanje struje je da 70 odsto domaćinstava plati paušal od po 26 evra.

Stević: Odgovornost na Euleksu

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo Zvonko Stević izjavio je da su za stanje u kojem se nalaze meštani opštine Štrpce odgovorni pre svega predstavnici Euleksa.

Od međunarodne zajednice, kao i Euleksa, tražimo da učine sve da domaćinstva u opštini Štrpce dobiju električnu energiju, a potom nastave razgovori kako bi veliki problem sa kojim se sučava oko 12.000 Srba i 3.500 Albanaca bio rešen, rekao je Stević.

Stević, koji je i predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, rekao je da je stanje u Sirinićkoj Župi neodrživo, a da su za to odgovorni svi pre svega predstavnici međunarodne zajednice na Kosovu i Euleksa.

On je podsetio da su predstavnici Ministarstva za Kosovo i Metohiju, Ministarstva energetike i radna grupa Vlade Srbije formirana kako bi se bavila problemom snabdevanja srpskih sredina na Kosovu strujom, ponudili unazad par meseci pragmatično rešenje za ovaj problem.

"Zahtevi građana su opravdani i osnovani. Međunarodna zajednica prema tim zahtevima bi trebalo da ima sluha i omogući snabdevanje električnom energijom opštine Štrpce”, rekao je Stević.

On je naveo da je neprihvatljivo da kosovske institucije demonstracijom sile i ucenama vrše pritisak na srpsku zajednicu u ovom delu Kosova, kako bi oterali Srbe sa svojih ognjišta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: