Nije prošao saudijski predlog

Na ministarskom sastanku Organizacije islamske konferencije nije prihvaćen predlog rezolucije Saudijske Arabije koji poziva na priznavanje nezavisnosti Kosova.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 24.05.2009.

00:43

Default images

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je za B92 da su na taj saudijski predlog amandmane podneli Sirija, Egipat, Azerbejdžan i još neke zemlje Konferencije, rekao je Jeremić.

“Uspeli smo da amandmanima - koje su države prijaetlji Srbije u okviru Organizacije islamske konferencije podnele - da tim amandmanima, praktično u rezoluciji Organizacije islamske konferencije o Kosovu, sklonimo poziv na priznavanje nezavisnosti i otklonimo bilo kakvu referencu na državnost takozvanog nezavisnog Kosova”, kaže Jeremić.

“Mogu da kažem da je to izuzetno veliki uspeh s obzirom na uticaj i snagu koji podnosilac te rezolucije u originalnoj formi – Saudijska Arabija – ima u muslimanskom svetu”, ocenio je šef diplomatije Srbije.

Hiseni u diplomatskoj ofanzivi

Ministar inostranih poslova Kosova Skender Hiseni odputovao je u Njujork gde će se sastati sa predstavnicima 30 zemalja koje još nisu priznale nezavisnost Kosova.

Ministarstvo inostranih poslova Kosova je saopštilo da poseta ima samo jedan cilj, a to je lobiranje za priznavanje države Kosova.

"Tokom posete Njujorku Hiseni će se sastati sa oko 30 delegacija zemalja koje još nisu priznavale nezavisnost Kosova a koje su akreditovane u UN", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će Hiseni tokom sastanaka predstaviti napredak Kosova kao nezavisne države i da će tražiti od vlada tih zemalja da ubrzaju priznavanje nezavisnosti Kosova.

Nije saopšteno o delegacijama kojih zemalja se radi. Do sada Kosovo je priznalo 60 zemalja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

79 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: