Uhapšeni u Keniji nije Ratko Mladić

Kenijska policija saopštila je da je uhapsila čoveka u letovalištu posle dojave da liči na Ratka Mladića, prenosi agencija Asošiejted pres.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 26.03.2009.

21:36

Default images

Čovek koji je juče uhapšen u Mombasi i za koga se mislilo da je traženi haški optuženik, oslobođen je večeras, saopštile su kenijske snage bezbednosti koje su priznale da je u pitanju bila greška identiteta.

"Istražitelji u policiji preko Interpola, utvrdili su sigurno da uhapšena osoba nije Ratko Mladić, već hrvatski građanin sa ispravnim pasošem i vozačkom dozvolom", izjavio je portparol kenijske policije Erik Kiret, koji nije naveo identitet uhapšenog.

Uhapšena osoba "legalno vodi posao u turizmu na južnoj obali Kenije", dodao je Kiret i naveo da je uhapšeni oslobođen.

"Mi smo ga oslobodili kako bi nastavio svoj posao, jer je u pitanju greška u identitetu", rekao je portparol policije.

Agencija Rojters ranije je objavila, pozivajući se na neimenovane policijske izvore i kolege uhapšenog, da se radi o čoveku koji se zove Igor Majeski, starom oko 60 godina, koji je imao svoju kompaniju za vodene sportove u letovalištu kod Mombase.

Agencija AFP navodi obaveštene izvore u Beogradu da je reč o nemačkom državljaninu. Oni su odbacili mogućnost da je on jedan od dva begunca koja traži Haški tribunal.

Inače, informacija o hapšenju u Keniji u Beograd je stigla juče, u vreme kada je glavni tužilac Serž Bramerc razgovarao sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Informacija je zajednički proveravana, kaže za B92 Bruno Vekarić, portparol Tužilaštva za ratne zločine.

Ljajić: Hapšenje nema veze sa Srbijom

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je danas da hapšenje u Keniji nema nikakve veze sa saradnjom Srbije sa Haškim trubunalom, niti sa haškim beguncima.

Ljajić je novinarima u Skuštini Srbije izjavio da će za Srbiju biti važna poseta glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca pre nego što u junu podnese Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija izveštaj o saradnji Srbije.

"Bramerc neće sada podnositi izveštaj. Naravno da će, ukoliko bude pitan, odgovoriti na ono što je čuo i video tokom posete Beogradu", rekao je Ljajić posle sednice na kojoj su ministri odgovarali na pitanja poslanika o saradnji sa Tribunalom i o Statutu Vojvodine.

On je naveo da je aktuelna dvodnevna poseta Serža Bramerca radnog karaktera i da je za glavnim tužiocem razgovarao o saradnji u operativnoj potrazi za dvojicom preostalih optuženika, dostavljanju dokumentacije, pristupu arhivama i oslobađanju svedoka obaveze čuvanja tajne.

"Razgovarali smo o nekim predmetima koji se vode pred Trubunalom i ponovo smo pokrenuli inicijativu da državljani Srbije osuđeni u Hagu mogu da izdržavaju kaznu u zatvorima u Srbiji", kazao je Ljajić.

"Majeski - pošteni biznismen"

Zagrebački mediji navode da je Majeski vlasnik ekskluzivnog sportskog centra "Blu lagun voter sports" u blizini jednog hotela i, prema nekim izvorima, trn u oku njegovog vlasnika, koji želi da otkupi centar.

Prijatelji Majeskog u Hrvatskoj su sa nevericom primili vest o hapšenju jer on u Mombasi živi već 25 godina i vodi posao iznajmljivanja džet-skijeva, brodova i opreme za ronjenje.

On je radio kao turistički vodič za "Atlas" i nakon kratkog vremena provedenog u Italiji otišao za Keniju, koju je odabrao zbog tople klime budući da ima problema sa psorijazom, a poznat je po tome što cele godine hoda bos.

Iz Ministarstva spoljnih poslova Hrvatske "Jutarnjem listu" nisu mogli dati informaciju da li je Majeski stvarno uhapšen i gde se trenutno nalazi, a na pozive roditelja na mobilni telefon nije se javljao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: