Protest vlasnika hotela "Astorija"

Bivši vlasnici i naslednici hotela "Astorija" zaposeli su ovaj hotel u znak protesta što im imovina, koja im je oduzeta nacionalizacijom, još nije vraćena.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 03.03.2009.

13:23

Default images

Beogradski hotel "Astorija" dobio je novog-starog vlasnika. Posle više od 60 godina od kako je hotel nacionalizacijom postao državno vlasništvo, bivši vlasnici i naslednici su, u znak protesta zbog toga što još nije donet Zakon o denacionalizaciji, zaposeli taj beogradski hotel.

Zgrada je do 1948. godine pripadala porodicama Ninković i Savković, a onda je, prema rečima Đurđa Ninkovića, sina jednog od vlasnika, došao čovek iz OZNE i kazao da na tom mestu porodice više neće stanovati.

Zgrada je oduzeta bez rešenja o nacionalizaciji, bez bilo kakve potvrde i bez isplaćene naknade. Posle 60 godina čekanja Đurđe i Višnja Ninković odlučili su da sami zauzmu hotel.

"Po starom komunističkom zakonu bilo je obećano da će posle 50 godina biti isplaćeno. To je isteklo pre mesec dana i mislim da sada svi vlasnici mogu da se vrate na svoju imovinu", rekao je Đurđe Ninković.

Decembra prošle godine Agencija za privatizaciju oglasila je prodaju "Astorije", a hotel bi prema tome trebalo da bude prodat 6.marta. Ninković smatra da država ne sme da prodaje nešto što joj ne pripada.

"Od 5. oktobra država i dalje sprovodi Zakon o nacionalizaciji koji su doneli komunisti i još sprovodi Zakon o privatizaciji i dalje prodaje privatnu svojinu", kaže on.

Na vraćanje oduzete imovine u našoj zemlji čeka oko 75 hiljada ljudi, a Srbija je jedina bivša komunistička zemlja koja nema Zakon o vraćanju imovine oduzete posle Drugog svetskog rata.

Agencija nema ovlašćenja za izuzimanje

Agencija za privatizaciju saopštila je da u procesu privatizacije "Astorije" mora postupati isključivo u skladu sa Zakonom o privatizaciji.

Agencija za privatizaciju navela je da će prilikom privatizacije kapitala nekadašnji vlasnici hotela i dalje moći da se bore za svoja prava, samo što će ih, umesto od društvenog kapitala, potraživati od novog vlasnika - pravnog ili fizičkog lica.

Agencija za privatizaciju nema ovlašćenja da bilo koju imovinu ili deo imovine izuzima iz procesa privatizacije, proglašava kulturnim dobrom, niti bilo šta slično, navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: