Avganistan: Još 17.000 vojnika SAD

Američki predsednik Barak Obama odobrio je slanje dodatnih 17.000 vojnika u Avganistan, saopštila je Bela kuća.

Izvor: B92

Sreda, 18.02.2009.

01:06

Default images

"Odluka je juče saopštena Pentagonu. Naredbe su potpisane", rekao je juče portparol Bele kuće Robert Gibs novinarima koji prate Obamu u poseti Denveru. Obama je u saopštenju naveo da su dodatne snage neophodne za stabilizaciju situacije u Avganistanu, koja je pogoršana.

Predsednik SAD je u intervjuu kanadskoj televiziji Si-Bi-Es Situacija u Avganistanu se pogoršava i za njeno rešenje biće potrebno više od upotrebe vojne sile.

"Postoje mnoge zabrinutosti u vezi s konfliktom koji traje dosta dugo i koji se, kako se čini, pogoršava u ovom trenutku", rekao je Obama.

On je uveren da problem Avganistana, talibana i ekstremizma u regionu ne može da se reši isključivo vojnim sredstvima.

"Mislim da je i dalje moguće da suzbijemo Al-Kaidu i da obezbedimo da se ekstremizam ne širi već smanjuje", rekao je Barak Obama.

Jedan vojni zvaničnik je nešto ranije izjavio da će do leta u Avganistan biti poslate dve brigade pripadnika kopnene vojske i marinaca.

Američki sekretar za odbranu Robert Gejts rekao je prošle sedmice da će Obama "narednih dana" doneti odluku o Avganistanu, ratu koji je među njegovim prioritetima.

SAD sada imaju 38.000 vojnika u Avganistanu, a planiraju da svoje vojno prisustvo pojačaju na 60.000 ljudi.

“Avganistan okreće novi list“

Avganistan "okreće novi list" u odnosima sa SAD, rekao je danas portparol predsednika Hamida Karzaija nakon što je predsednik SAD Barak Obama odobrio slanje dodatnih 17.000 vojnika u Avganistan.

Američki predsednik je noćas telefonom razgovarao sa Karzaijem, prvi
put otkako je stupio na dužnost 20. januara.

Posle razgovora, Karzaijev portparol Humajun Hamidzada rekao je: "Okrenuli smo novi list".

"Obama je razgovarao sa predsednikom o raznim pitanjima, uključujući mere jačanja bezbednosti u regionu, obuku avganistanske vojske, jačanje bilateralne saradnje", kazao je portparol.

On je naveo da je u razgovoru dvojice predsednika bilo reči i o povećanju broja američkih vojnika u Avganistanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

12 h

Podeli: