Mornarica Indije uhapsila 23 pirata

Indijska mornarica uhapsila je 23 pirata u Adenskom zalivu kada su pokušali da otmu trgovački brod koji je plovio pod zastavom Etiopije.

Izvor: B92

Nedelja, 14.12.2008.

00:53

Default images

Indijska mornarica, uz podršku borbenih aviona iz vazduha, nalazila se u patroli Zalivom kad je primila poziv sa broda od posade koja ih je obavestila da im se približavaju dva broda s kojih je otvorena paljba.

Indijski komandosi su uhapsili 12 pirata iz Somalije i 11 Jemenaca i zaplenili naoružanje i opremu koju su pronašli na većem piratskom brodu, preneo je Rojters.

NATO je u oktobru razmestio brodove u vodama Somalije kako bi pratili plovila koja prevoze humanitarnu pomoć i patrolirali Adenskim zalivom, u okviru međunarodnih napora za suzbijanje gusarenja.

I Evropska unija je 8. decembra započela prvu zajedničku pomorsku misiju protiv pirata aktivnih u vodama Somalije.

Pirati trenutno drže između 13 i 16 brodova, među kojima je saudijski supertanker "Sirijus superstar", na kome se nalazi sirova nafta vredna 100 miliona dolara, kao i ukrajinski teretni brod "Faina", koji je prevozio 33 tenka T-72 i drugu vojnu opremu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: