Poziv Crnoj Gori da prizna Kosovo

Ambasador Velike Britanije u Podgorici Kevin Lajn ocenio je da je pravo vreme da Crna Gora prizna nezavisno Kosovo.

Izvor: B92

Subota, 30.08.2008.

14:02

Default images

Lajn je za podgoričku "Pobjedu" rekao da je uveren da će Crna Gora priznati Kosovo pre Samita Evropske unije u septembru. "Razumemo da je pitanje Kosova vrlo osetljivo za Crnu Goru i za odnose sa Beogradom i Prištinom, ali verujemo i da je sada pravo vreme za Crnu Goru da prizna Kosovo", rekao je Lajn.

"Regionalna stabilnost i odgovor na izazove kakav je i pitanje Kosova, zajednički je interes Velike Britanije i Crne Gore. Verujemo da je veoma važno da je međunarodna zajednica ujedinjena u odgovorima na te izazove", naveo je Lajn.

Lajn je ocenio da Velika Britanija ima izuzetno dobre odnose sa Crnom Gorom i rekao da veruje da će to doprineti da Crna Gora bude bliža prijemu u EU i NATO.

"Politički prioritet Velike Britanije je da pomogne Crnoj Gori u tom procesu", rekao je on.

"U EU nije važno koliko si veliki ili mali. Stav Velike Britanije je da EU treba da nastavi sa širenjem. U posljednjih deset godina, taj proces se odvijao prema Istočnoj Evropi i to je glavni uspeh EU", smatra Lajn.

On je naveo i da "ta priča nije završena", već da je to jasna perspektiva i zapadnog Balkana.

"Veoma rado bismo videli Crnu Goru kao deo te slike, dakle, želimo da vidimo Crnu Goru u EU", rekao je britanski ambasador.

"Evropska unija stalno ide kroz proces promena i u tom smislu irski referendum poslednja je manifestacija. Siguran sam da će EU rešiti i taj problem, pre ili kasnije, jer jedan od zadataka EU je da bude spremna da u svakom trenutku odgovori izazovima modernog sveta", rekao je Lajn.

Od proglašenja nezavisnosti 17. februara, Kosovo je, kao nezavisnu državu, priznalo 46 zemalja, uključujući 21 članicu EU, zatim sve članice grupe G-7 i pet zemalja šireg regiona - Albanija, Bugarska, Hrvatska, Mađarska i Slovenija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: