DSS i SRS razgovaraju o koaliciji

Lider koalicije DSS-NS Vojislav Koštunica i lider radikala Tomislav Nikolić razgovarali su o formiranju buduće vlade.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 12.05.2008.

12:42

Default images

Koalicija okupljena oko Demokratske stranke smatra ove razgovore potezom očajnika koji su izgubili na izborima. Sinoćnu pomalo sumornu atmosferu, u SRS-u su danas pokušali da preokrenu i najavili da su počeli pregovore za formiranje nove vlade Srbije i nove beogradske vlade. U Demokratskoj stranci kažu da je ubedljiva pobeda evropske koalicije toliko značajna da se ne obaziru na ove najave.

Portparol DSS-a Andreja Mladenović rekao je Tanjugu da se očekuje da razgovori o formiranju buduće vlade budu nastavljeni sa Srpskom radikalnom strankom, ali da će biti razgovora i sa Socijalističkom partijom Srbije i sa Bošnjačkom listom za evropski Sandžak, čiju okosnicu čini Stranka demokratske akcije Sulejmana Ugljanina. Da je zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić razgovarao sa liderom Demokratske stranke Srbije Vojislavom Koštunicom o budućoj vladi potvrđeno je i u SRS-u.

"Sastali su se i razgovarali o karakteru, ciljevima i programu buduće vlade i onome šta su ciljevi i interes građana Srbije. Još ništa nije završeno, ali mislim da značajan konsenzus po ključnim pitanjima po našu državu postoji", rekao je generalni sekretar SRS-a Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare, odgovarajući na novinarska pitanja kako su završeni razgovori između Koštunice i Nikolića.

Na konferenciji za novinare, Vučić je rekao da će tokom dana Nikolić razgovarati i sa predstavnicima Socijalističke partije Srbije.

On je naveo da dogovor još nije postignut, ali da postoji značajan konsenzus o pitanjima važnim za budućnost Srbije. Bivši ministar spoljnih poslova Goran Svilanović, ipak, smatra da je teško da će SRS činiti okosnicu nove vlade i prednost daje koaliciji "Za evropsku Srbiju" okupljenoj oko Demokratske stranke. Više o ocenama analitičara, kada je u pitanju formiranje nove vlade, možete čitati u posebnoj vesti.

Podsetimo, nosilac liste SPS-PUPS-JS, Ivica Dačić, izjavio je sinoć da je ta koalicija "jedini pravi pobednik izbora" i poručio svima koji budu pravili buduću parlamentarnu većinu da mogu da računaju na njih ukoliko se budu zalagali za odbranu teritorijalnog integriteta i socijalnu pravdu.

Sinoć je, po objavljivanju preliminarnih rezultata, lider Demokratske stranke Boris Tadić rekao da će ta stranka biti ključni činilac buduće vlade.

Tadić je naveo i da pregovori o sastavu buduće vlade neće biti laki.

Da je spreman da učestvuje u pregovorima o formiranju Vlade Srbije, tvrdi i predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović.

Jovanović je kazao da će LDP biti najodlučnija prepreka formiranju vlade koju bi činile "gubitničke" stranke - Srpska radikalna stranka, Demokratska stranka Srbije i Socijalistička partija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

172 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

13 h

Podeli: