DSS: O koalicijama posle izbora

Lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica, nije želeo jasno da kaže da li će posle izbora napraviti koalaciju sa radikalima.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 28.04.2008.

13:22

Default images

Koštunica kaže da u kampanji ne spominje radikale, jer se u ovom trentku fokusirao na bivše koalicione partner sa kojima vise ne deli zajedničku politiku. Ponuda radikala DSS-u da zajedno formiraju Vladu, moraće još malo da odstoji. Lider DSS-a Vojislav Koštunica kaže da je princip te stranke da se o tome govori tek posle izbora.

"U civilzovanom i demokrtskom svetu se tako vodi poltika i to je način i pristup DSS-a prema ovim pitanjima", rekao je Koštunica.

B92: "Da li su oni za vas prihvatljiv partner?"

Koštunica: "Ja sam vam odgvorio, mi izlazimo sa progamom. Narod treba da odgovori na taj progam i to je sve."

Na pitanje kako je DSS zadobio toliko poverenje radikala da im iako su po rejtingu daleko slabija stranka, nude mesto premijara i većinu ministra Koštnica kaže:

"Ovaj poseldnji deo pitanja pretpostavljam da bi trebalo da uputite na drugu adresu, a ne na ovu"

Premijer nije popustio pred vise puta postavljenim novinarskim pitanjem i nije precizno odgovorio da li su im radikali prihvatlji partner za saradnju u budučoj Vladi.

"Ja sam vam odgvorio četiri puta nema više šta da vam kažem. U ovom trenutku ko ide u Luksemburg? Zna se ko ide u Luksemburg i njemu postavljajte to pitanje. Ne ide SRS u Luksemburg"

Na pitanje da li je potpuno iskuljučena mogućnoti pravljenja Vlade sa demokratskom strankom, Koštunica kaže da za DSS važe isti principi i pre i posle izbora.

Ilić: Potpisivanje SSP-a protivustavno

Lider Nove Srbije (NS) i ministar za infrastrukturu u Vladi Srbije Velimir Ilić izjavio je danas u Pirotu da će delegacija Srbije sutra otputovati u Brisel da bi, kako je rekao, "protiv Ustava i skupštinskih rezolucija" potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.

Ilić je novinarima posle susreta sa aktivistima koalicije Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije, čiji je predsednik, rekao da će delegaciju Srbije u Briselu predvoditi predsednik Srbije Boris Tadić.

"Mi ćemo iskazati protest, jer to nije dogovoreno. Kako sad to može, a nije mogao gasni aranžman sa Rusijom i nije mogla koncesija (za auto-put Horgoš-Požega). Svugde je tehnička vlada, a sada može da se potpiše sporazum koji automatski priznaje nezavisno Kosovo. To nije u redu", rekao je Ilić.

DSS: Kosovo, pa možda EU

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić izjavio je da je "Srbija prioritet svih prioriteta jer bez pravnih granica nema ni države ni naroda".

Govoreći na skupu mladih DSS-a u Mionici, on je rekao da se tek posle očuvanja Srbije u sadašnjim granicama, sa Kosovom u Srbiji, može otvoriti ozbiljan dijalog sa Evropskom unijom.

Pritom je rekao da je nejasno je šta zapravo nudi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s obzirom na to da su pojedine članice EU priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Nejasno je da li SSP znači i priznavanje nezavisnog Kosova i Metohije, dodao je Aligrudić.

Potpredsednik DSS-a je kazao da ta stranka nije bila za nedavne predsedničcke izbore u Srbiji, te da je na vanredne parlamentarne izbore 11. maja naterana nesporazumima u vlađajućoj koaliciji zbog čega je narodu morao biti vraćen mandat.

Neka se zamisle oni kojima je Evropska unija važnija od Srbije, poručio je Aligrudić dosadašnjim koalicionim partnerima u Vladima okupljenima oko Demokratske stranke (DS).

Miloš Aligrudić i narodni poslanici DSS-a, Željko Tomić i Milica Vojić-Marković, prisustvovali su danas turniru u malom fudbalu, kao i ručku u prirodi, u selu Sanković, a večeras će u Mionici biti upriličen koncert na kojem će svirati rok grupe iz Valjeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: