DS-G17: Koalicija na svim nivoima

DS i G17 plus dogovorili zajedničku listu za izbore na svim nivoima. U toku pregovori sa LSV Nenada Čanka, kao i sa SPO.

Izvor: B92

Nedelja, 16.03.2008.

13:45

Default images

Demokratska stranka i G17 plus postigle su dogovor o predizbornoj koaliciji za predstojeće vanredne parlamentarne izbore. Ove dve stranke nastupiće s listom pod imenom "Za evropsku Srbiju - Boris Tadić", a DS nastavlja razgovore o eventualnoj koaliciji i sa Srpskim pokretom obnove i Ligom socijaldemokrata Vojvodine. Istovremeno, i druge partije nastavljaju pregovore o eventualnim koalicijama.

Prema saznanjima B92, Boris Tadić i Mlađan Dinkić dogovorili su se da G17 plus na izbornoj listi ima 60 od 250 kandidata za poslanike, odnosno 23 odsto. Međutim, ukoliko koalicija osvoji više od 100 mandata u skupštini, procenat poslanika G17 plus u parlamentu će rasti.

"Ono što je u ovom momentu za LSV najvažnije jeste da se dogovorimo oko programa koji će koalicija sprovoditi. Da vidimo šta će taj program i ta koalicija uraditi za interese AP Vojvodine, njenih građana i građanki i ako se dogovorimo oko toga, a ja duboko verujem da hoćemo, onda mandati odnosno učešće u koaliciji neće biti sporno", kaže Bojan Kostreš, funkcioner LSV-a.

Istovremeno, i ostale partije nastavljaju pregovore o eventualnom zajedničkom nastupu na izborima. U LDP-u kažu da će na njihovoj listi biti i DHSS i SDU, ali da ne pregovaraju ni sa jednom drugom strankom.

U SPS-u kažu da konkretizuju svoj dogovor o zajedničkom nastupu sa Partijom ujedinjenih penzionera Srbije, ali i da su otvoreni za saradnju sa strankama i pokretima sa kojima su i do sada sarađivali.

"Mi imamo našu odluku da u narednih dan, dva – do utorka ili srede, kada će biti održana sednica Go SPSa na kojoj ćemo doneti konačnu odluku kako će glasiti naša izborna lista. Ono što je sigurno – stožer cele te koalicije i glavna snaga biće SPS. Sve ostalo je stvar dogovora s još nekim partijama s kojima razgovaramo, ali nikakvi dogovori još nisu postignuti", kaže predsednik SPS-a Ivica Dačić.

Međutim, prema nezvaničnim saznanjima B92, SPS je postigao dogovor o predizbornoj koaliciji sa Jedinstvenom Srbijom Dragana Markovića.

Ova koalicija trebalo bi da bude ozvaničena tokom naredne nedelje, a prema saznanjima B92, Markovićeva stranka dobiće 15 odsto mandata na listi SPS-a.

Takođe, prema saznanjima B92 i Pokret snaga Srbije Bogoljuba Karića pokušava da postigne dogovor sa SPS-om, ali je ta koalicija malo verovatna.

Vojvodina: LSV, SVM i DS-G17 odvojeno

Funkcioneri Demokratske stranke i G17 plus Miloš Gagić i Tomislav Stanić potpisali su koalicioni sporazum o zajedničkom nastupu na predstojećim pokrajinskim i lokalnim izborima. Liga socijaldemokrata Vojvodine neće na pokrajinskim izborima nastupati sa ove dve stranke

DS i G17+ su se odlučili za koaliciju jer u obe partije veruju da će tako osvojiti više glasova na pokrajinskim izborima.

Po koalicionom sporazumu G17 plus će dobiti 13 kandidata na proporcionalnoj listi, a imaće i određeni broj kandidata na vecćinskoj. U obe stranke su ubeđeni da će koalicija imati odlične rezultate.

Osim G17 plus, sa demokratama će na predstojećim izborima nastupiti i pojedine manjinske stranke i organizacije. Najveća manjinska stranka u Vojvodini, Savez vojvođanskih Mađara međutim neće ući u ovu koaliciju, već će na izbore ići sa još dve stranke vojvođanskih
Mađara.

Sa DS-om ne ide ni Liga socijaldemokrata Vojvodine jer se veruje da ove tri grupe stranaka mogu osvojiti više mandata samostalno nego u
koaliciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: