Rupel u poseti Beogradu

Šef diplomatije Slovenije imao je u Beogradu odvojene sastanke sa Borisom Tadićem, Vojislavom Koštunicom i Vukom Jeremićem.

Izvor: B92, FoNet

Sreda, 24.10.2007.

08:21

Default images

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas u razgovoru s ministrom spoljnih poslova Slovenije Dimitrijem Rupelom, da Srbija želi ubrzano da nastavi evropske integracije. Srbija je završila tehnički deo pregovora sa Evropskom unijom i želi da parafira i potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, kako bi do kraja 2008. godine postala kandidat za punopravno članstvo u EU, rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je s Rupelom razgovarao o bilateralnim odnosima, kao i o predstojećem šestomesečnom mandatu Slovenije na mestu predsedavajućeg EU.

Tadić je preneo Rupelu da naša zemlja radi na završetku saradnje sa Haškim tribunalom, što podrazumeva da se svi optuženi za ratne zločine nađu u tom tribunalu, saopštila je pres služba predsednika Srbije.

Govoreći o pregovorima o Kosovu, predsednik Tadić je naglasio da državni pregovarački tim konstruktivno učestvuje u pregovorima kako bi se za budući status Kosova pronašlo kompromisno rešenje, prihvatljivo za obe strane.

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica izjavio je danas u razgovoru s ministrom spoljnih poslova Slovenije Dimitrijem Rupelom da Srbija unapred i u potpunosti odbacuje jednostranu nezavisnost Kosova kao ništavan akt albanskih separatista.

Koštunica je pozvao na poštovanje Rezolucije 1244 koja garantuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i suštinsku autonomiju Kosova. U razgovoru je, kako je saopšteno, razmotren i razvoj bilateralnih odnosa između Srbije i Slovenije.

Dimitrij Rupel je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Jeremićem, rekao da Slovenija neće preduzimati nikakve jednostrane poteze u vezi sa Kosovom.

"Slovenija želi da proces koji se vodi pod okriljem 'trojke' bude uspešan i da se dođe do rešenja koje će biti prihvatljivo za obe strane, odnosno da dođe do dogovora. Slovenija će, kao predsedavajuća EU, učiniti sve da se postigne jedinstvo po tom pitanju”, kazao je Rupel.

“Slovenija će se prilagoditi stavu EU. Slovenija je, da tako kažem pravoverni član EU, i uskladićemo svoj stav sa drugim članicama kada je reč o budućem statusu Kosova", rekao je Rupel.

Jeremić je, ponovivši stav da se Srbija zalaže za obostrano prihvatljivo rešenje statusa Kosova, naglasio da Beograd i Ljubljana proces stabilizacije i pridruživanja Srbije EU ne vide u kontekstu rešavanja statusa Kosova i da o tome postoji saglasnost dve zemlje.

"Međutim, mi moramo da dođemo do rešenja za status Kosova koji će omogućiti mir i stabilnost na Balkanu. Teško je zamisliti ispunjenje ambicioznih projekata, kao što su kandidatura za članstvo u EU ili ubrzanje solunske agende u okolnostima koje nisu okolnosti mira i stabilnosti", poručio je Jeremić.

Jeremić i Rupel su za 27. novembar najavili početak pregovora o Sporazumu o socijalnom osiguranju kojim će, posle punih 16 godina, biti rešeno pitanje penzija i osiguranja za građane Srbije koji su u vreme nekadašnje Jugoslavije radili u slovenčakim firmama.

Jeremić se nada da pregovori neće dugo trajati jer, kako je rekao, o gotovo svim pitanjima postoji međusobno razumevanje dve strane. Ta tema vise ne bi trebalo da opterecuje međusobne odnose, dodao je Jeremić

Dva ministra su posle razgovora istakla da će Slovenija, tokom predsedavanja EU, evropske integracije Srbije "staviti visoko" na listu prioriteta.

Pripreme za predsedavanje Unijom

Rupel tokom sastanaka u Beogradu (Beta)
Ministar spoljnih poslova Slovenije Dimitrij Rupel posetiće tokom dva dana, osim Beograda, i Skoplje i Prištinu u svetlu priprema Slovenije na predstojeće predsedavanje EU.

U razgovorima sa visokim predstavnicima država i međunarodne zajednice na Kosovu, Rupel želi da razmeni stavove o budućem statusu Kosova i evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

U sredu će slovenački ministar posetiti Skoplje, a u četvrtak će stići na Kosovo, gde će sa vođom misije UN Joakimom Rikerom, predsednikom Kosova Fatmirom Seljdiuom i premijerom Agimom Čekuom razgovarati o budućem statusu Kosova, pre izbora 17. novembra.

U razgovorima sa predstavnicima međunarodne zajednice na Kosovu Rupel namerava da potvrdi podršku Slovenije pripremama za preuzimanje vođenja međunarodne prisutnosti na Kosovu od strane EU i nužnoj daljoj prisutnosti KFor-a na Kosovu.

Tokom posete Kosovu slovenački ministar posetiće srpsko selo Goraždevac i selo naseljeno Albancima, Zahać, gde će obići školu koju su sredstvima slovenačkih preduzeća obnovili slovenački vojnici iz sastava Kfor-a.

Uprkos tome da se Slovenija intenzivno, pre svega na polju spoljne politike, ubrzano priprema na polugodišnje predsedavanje EU od 1. januara 2008. godine, kao i da će se prioriteti njenog predsedavanja odnositi i na Srbiju i Kosovo, Srbija u Sloveniji još uvek nema svog ambasadora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: