Rezervisti ne primaju nikoga

Nekoliko desetina bivših rezervista iz Kuršumlije sinoć se zaključalo u zgradi Skupštine opštine i nikome ne dozvoljavaju ulazak.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 24.09.2007.

08:57

Default images

Nekoliko desetina rezervista zaključalo se u zgradi Skupštine opštine Kuršumlija, a njih nekoliko stotina, koji su se rano jutros okupili ispred zgrade, nije dozvolilo funkcionerima i radnicima uprave da uđu na radna mesta. Oni traže isplatu dnevnica za učešće u ratu na Kosovu 1999. godine, ali u ministarstvu odbrane upozoravaju da imaju dokaze da su mnogi od njih svoje dnevnice već dobili.

Kako je rekao bivši vojni rezervista i jedan od organizatora protesta Dejan Milošević, desetak rezervista u zgradi je u veoma lošem zdravstvenom stanju. Međutim, štrajkači sada odbijaju svaku lekarsku pomoć i ne dozvoljavaju ekipama hitne pomoći da uđu u zgradu.

Oni prikupljaju sve vojne knjižice i potrebnu dokumentaciju kako bi dolazali da su učestvovali u ratu 1999. godine i da im posle toga nisu isplaćene ratne dnevnice.

Istovremeno, kako kažu organizatori protesta, svi učesnici rata na Kosovu iz Kuršumlije u znak protesta od danas neće slati decu u školu. Na spisku Udruženja ratnih veterana sa Kosova je više od 2.000 učesnika rata iz Kuršumlije.

U susednom Blacu sinoć je održan treći protestni miting bivših vojnih rezervista, a bilo je prisutno oko 500 ljudi. Mitingu je prisustvovao i gradonačelnik Kuršumlije Nebojša Milosavljević, koji je podržao učesnike protesta. Milosavljević je rekao da je i on bio učesnik rata na Kosovu.

Bivši vojni rezervisti iz Kuršumlije već dve nedelje protestuju zbog neisplaćenih ratnih dnevnica za 1999, kada su kao pripadnici vojske za vreme rata boravili na Kosovu. Nekoliko desetina njih 13 dana štrajkuje glađu u zgradi SO Kuršumlija.

Rezervisti najavljuju da neće odustati od svojih zahteva i da će tužiti državu Srbiju i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Šutanovac: Postoje spiskovi

Međutim, ministar odbrane Dragan Šutanovac, gostujući u emisiji Kažiprst Radija B92, rekao je da su predstavnici Ministarstva odbrane mnogima od njih već pokazali dokaze koji potvrđuju da su im dnevnice isplaćene.

"Mi imamo spiskove i onaj ko im je rekao da su spiskovi izgoreli i da ne postoje ih je obmanuo, spiskovi postoje i potpisane dnevnice tako da ta stvar više nije u našem domenu", kaže on.

Šutanovac je pozvao sve rezerviste koji zaista nisu primili dnevnice da se jave Ministarstvu odbrane, ali je upozorio da Ministarstvo neće plaćati duple dnevnice jer se, kako kaže, patriotizam na taj način ne može plaćati.

"Ovo nije problem Ministarstva odbrane, ovo je problem pravosuđa, ceo problem je zato što je deo ljudi, putem, slobodan sam da kažem, raznih malverzacija u sudu naplatio velike iznose i pokrenuo talas nezadovoljstva", kaže on.

Nadzor rada sudova zbog dnevnica

Ministar pravde Dušan Petrović izjavio je da će to ministarstvo izvršiti nadzor suda u Kuršumliji, a onda i drugih sudova u vezi sa problemom isplate dnevnica vojnim rezervistima.

Petrović je novinarima u Skupštini Srbije rekao da je Vlada Srbije formirala radnu grupu u kojoj su predstavnici nekoliko ministarstava, koja treba da utvrdi da li su osnovani zahtevi rezervista koji štrajkuju i da li su dnevnice isplaćene.

"Verujem da ćemo u relativno kratkom roku moći da utvrdimo sve činjenice i ukoliko se bude pojavila potreba, Ministarstvo pravde će zahtevati da nadzorni odbor Vrhovnog suda, kao jedini nadležan za utvrđivanje ispravnosti postupanja sudova, preuzme predmet", kazao je ministar.

Petrović je rekao da problem treba rešiti mirnim putem i dodao da mu je žao ljudi koji su se izložili tako velikom naporu. Prethodno je i lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović tražio od Odbora Skupštine Srbije za bezbednost i Vlade Srbije da što pre reše problem rezervista.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: