Četvrti nacrt rezolucije o Kosovu

U Savetu bezbednosti UN danas predstavljen i četvrti nacrt rezolucije o Kosovu, a Rusija je ponovo odbacila predlog.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.06.2007.

21:04

Default images

SAD, Velika Britanija i Francuska predstavile su danas novi nacrt rezolucije, a Rusija ga je ponovo odbacila, javila je agencija Frans pres, pozivajući se na diplomatske izvore. Novi razgovori ili glasanje o tom nacrtu za sada nizu zakazani. U novom nacrtu rezolucije eksplicitno se navodi da je "zbog istorije" Kosovo specijalan slučaj i da Savet bezbednosti neće moći da ga tretira kao presedan.

Rusija je, uprkos tom dodatku u nacrtu, odbacila tekst, rekao je izvor blizak Savetu bezbednosti. Moskva se i dalje protivi "automatskom" davanju nezavisnosti Kosova posle 120 dana pregovora.

Diplomate tvrde i da se o rezoluciji u Savetu bezbednosti neće glasati pre samita ruskog i američkog predsednika u ponedeljak u državi Mejn.

U Savetu bezbednosti za danas i sutra nisu planirane nikakve konsultacije ili ekspertski sastanci o Kosovu, rečeno je Beti u UN.

"Kina preuzima predsedavanje Savetom u julu i u utorak će, na konferenciji za novinare, saopštiti jednomesečni plan rada tako da će se tek tada znati dalji planovi za Kosovo", rečeno je Beti u kancelariji portparola generalnog sekretara UN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

14 h

Podeli: