Nedelja, 30.07.2023.

15:02

"Krvavo"

"Uklanjanje mina je najkrvaviji deo ukrajinske ofanzive i ruši NATO principe ratovanja".

Izvor: RT.rs

EPA-EFE/MARKIIAN LYSEIKO

To je izjavio šef Situacionog centra za pitanja Ukrajine pri Ministarstvu odbrane Nemačke, brigadni general Kristijan Frejding.

"Ta 'obdukcija' područja koje brane Rusi u ovom trenutku se odbvija po ceni koja je veoma krvava za ukrajinske jedinice. Ponekad stručnjaci za uklanjanje mina moraju da puze po minskim poljima na stomaku i da deaktiviraju jednu po jednu minu, izvodeći golim rukama posao koji je opasan po život. Oni su često pod vatrom protivnika... Mnogi stručnjaci za uklanjanje mina su ubijeni ili ozbiljno ranjeni u prvih nekoliko nedelja kontraofanzive", rekao je general u razgovoru za DPA.

Frejding je izneo podatke Stejt departmenta SAD, prema kojima je "potencijalno minirana površina" u Ukrajini gotovo jednaka polovini ukupne teritorije Nemačke. Prema njegovim rečima, proces uklanjanja mina ne samo da je učinio da napredovanje ukrajinskih snaga bude veoma krvavo i gotovo nemoguće, nego je i porušio princip ratnih dejstava NATO-a.

"Naš princip je: naiđeš na mine, vratiš se, zaobiđeš. Uz ovolike razmere minskih prepreka, koje su postavljene tamo tokom devet meseci, nemoguće je držati se tog principa", rekao je Frejding.

Ranije je list "Fajnenšel tajms", pozivajući se na izjave ukrajinskih vojnika, izvestio da minska polja velike površine, koja su postavile ruske snage, "ubijaju borbeni duh ukrajinskih snaga koje učestvuju u ofanzivnim operacijama i onesposobljavaju mnoga zapadna borbena vozila".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Kosovo

Otpriznaće tzv. Kosovo?

Nekadašnji ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac ocenio je da zvanična Budimpešta zna koliki značaj Srbija pridaje Kosovu i ukoliko joj se ukaže prilika - neće propustiti da povuče odluku o priznanju.

12:50

17.6.2024.

1 d

Podeli: