Ljudi, nije ovo video igrica: Ukrajinci u realnom vremenu gledaju ubistva i poslednje trzaje vojnika VIDEO

U rusko-ukrajinskom ratu dronovi su postali prenosioci ratne stvarnosti, dok saosećanje za stradale saborce i drugove kao da ne postoji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.01.2023.

10:41

Ljudi, nije ovo video igrica: Ukrajinci u realnom vremenu gledaju ubistva i poslednje trzaje vojnika VIDEO
Ilustracija: Shutterstock/inv.amin baktash

Neprijatelj je neprijatelj, pa kada ruski vojnik završi u rovu gde umire satima posle ukrajinskog artiljerijskog napada, on i dalje ima "publiku".

Njegovi bolni grčevi i držanje za krvavi stomak prate se u realnom vremenu i u krupnom planu sa ukrajinske osmatračnice udaljene više od
petnaest kilometara.

I ne samo da se gleda, već se i snima i reprodukuje od strane novinara londonskog Tajmsa koji su slučajno bili u poseti vojnoj bazi.

Dron kineske proizvodnje "DJI Mavic 3", koji je pomogao u vođenju artiljerijske vatre koja je pogodila vojnika, a zatim se zadržala na mestu kako bi uhvatila njegove poslednje momente, spada u kategoriju jeftine tehnologije po vojnim standardima. Međutim, ovo postavlja brojna pitanja vezana za mentalno zdravlje onog ko upravlja dronovima, pilota koji prate, napadaju i ubijaju neprijateljske borce iz svojih fotelja i sigurnosnog hangara ponekad udaljenih hiljadama kilometara.

Strah je da je izjednačavanje video igrica sa njihovim životima kod kuće i zapravo slanje njihovih života u drugi svet dehumanizuje.

Ono što je ponižavajuća činjenica jeste ta da postaje realnost da se učesnici u ratu u Ukrajini ponašaju kao da igraju video igricu, a ne oduzimaju živote ljudskim bićima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: