Nove lične karte krajem januara

Od kraja januara MUP Srbije trebalo bi da počne da izdaje nove lične karte sa čipom i biometrijskim podacima.

Izvor: B92

Četvrtak, 04.01.2007.

11:56

Default images

Novi lični dokumenti su u skladu sa zakonom uvojenim 14. jula prošle godine. Zakon je objavljen u Službenom glasniku 19. jula, stupio je na snagu 27. jula, a propisano je da njegova primena počinje šest meseci od stupanja na snagu - 27. januara 2007. godine.

Lične karte izdate pre 27. januara važiće do roka navedenog u njima, a najduže pet godina od dana stupanja na snagu zakona, što znači da bi svi državljani Srbije stariji od 16 godina, sa prebivalištem u Srbiji, morali da imaju nove lične karte do kraja jula 2011. godine.

Na novoj ličnoj karti, na čipu i u delu za mašinsko očitavanje, biće uneti i podaci o državljanstvu, prebivalištu i adresi stana, a pored jedinstvenog matičnog broja imaoca lične karte biće uneti i jedinstveni matični brojevi oba roditelja imaoca.

Lična karta sadržaće i biometrijske podatke - analizu lica, otisak prsta, potpis, digitalnu fotografiju vlasnika i digitalni otisak prsta.

Zakon predviđa da se lica koja se odevaju u skladu sa verskim ili nacionalnim običajima, mogu fotografisati za ličnu kartu sa kapom ili maramom.

Nadležni organ je dužan da izda ličnu kartu najkasnije u roku od 15 dana od dana podnošenja zahteva. Za izdavanje lične karte plaća se naknada, koja obuhvata cenu obrasca lične karte i troškove tehničke izrade.

Obrazac lične karte štampaće se na srpskom jeziku, ćiriličkim pismom, i na engleskom jeziku, kao i na jeziku i pismu nacionalnih manjina, u skladu sa zakonom.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Dragan Jočić ranije je izjavio da će uvođenje elektronske lične karte doprineti borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma, unapređenju rada državnih organa i tačnom utvrđivanju biračkih spiskova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: