"Svet je na ivici sukoba, a NATO pravi vojsku"

NATO gradi vojni potencijal u Evropi i to je počeo da radi mnogo pre sukoba u Ukrajini, izjavio je u sekretar Saveta bezbednosti Belorusije Aleksandar Volfovič.

Izvor: B92

Utorak, 16.08.2022.

16:33

EPA-EFE/Tomas Kalnins

On to radi ignorišući konstruktivne signale Rusije što je dovelo do nestabilnosti na "Starom kontinentu"

"NATO gradi svoj vojni potencijal u istočnoj Evropi i počeo je to da radi mnogo pre sukoba u Ukrajini, ignorišući konstruktivne signale Rusije. Mnoge zemlje čak deluju protiv sopstvenih interesa, sistematski ruše postojeću arhitekturu globalne i regionalne bezbednosti i zapravo balansiraju na ivici rata, što, naravno, koči pokretanje mirovnog procesa", izjavio je Volfovič.

Na Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj bezbednosti, Volfovič je dodao da destruktivna uloga NATO-a u ovim procesima je očigledna jer je alijansa znatno povećala prisustvo na svojim istočnim bokovima.

"Rusija je odavno upozoravala da širenje NATO-a može da ugrozi bezbednost u Evropi. Izgradnje njihovih vojnih potencijala šteti zemljama regiona, a pogotovo je neprihvatljivo širenja alijanse na postsovjetski prostor" kaže sekretar Saveta bezbednosti Belorusije.

On se potom osvrnuo i na zahteve Finske i Švedske za pridruživanje pomenutom vojnom savezu.

"Uz to, alijansa nastavlja da vodi politiku otvorenih vrata. Odluke Finske i Švedske će dodatno uticati na pogoršanje bezbednosti u regionu. Očigledno je to neosnovana politička odluka", zaključio je Volfovič.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: