Zašto je počeo rat?

Odbijanje Zapada da odgovori na ruske bezbednosne zahteve je i dovelo do trenutnog sukoba u Ukrajini.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.07.2022.

09:54

Zašto je počeo rat?
Foto: Profimedia

To je napisao senator Aleksej Puškov na Telegram kanalu, komentarišući izjavu nemačkog kancelara Olafa Šolca o spremnosti Nemačke da pruži bezbednosne garancije Ukrajini nakon sukoba.

Kako je istakao, Kijev ne treba da računa na to u bliskoj budućnosti.

"Pre toga, Kijev mora da sklopi mir. Ali, nisu najvažnije bezbednosne garancije za Ukrajinu, već bezbednosne garancije koje bi Rusiji pružio Zapad. Odbijanje davanja takvih garancija je i dovelo do trenutnog sukoba", naglasio je senator.

Juče je Šolc, odgovarajući na pitanja parlamentaraca u Bundestagu, izjavio da je Nemačka spremna da Ukrajini pruži bezbednosne garancije, a da sam postupak razmatraju zemlje članice G7 i Ukrajina.

Krajem prošle godine, Rusija je objavila predlog sporazum sa Sjedinjenim Američkim Državama i NATO o bezbednosnim garancijama.

Među zahtevima Moskve bio je i taj da SAD i Alijansa odustanu od daljeg širenja Severnoatlantskog saveza na istok, pridruživanja Ukrajine i formiranja vojnih baza u postsovjetskim zemljama.

Pored toga, pominjano je i neraspoređivanje udarnog naoružanja u blizini ruskih granica i povlačenje snaga NATO u istočnoj Evropi na položaje iz 1997. godine.

Pročitajte još:
  • Sve o jučerašnjim događajima iz Ukrajine možete čitati OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

15 h

Podeli: