Alternativni oblici energije

Iskorišćenost potencijala obnovljive energije u Srbiji manja nego u zemljama Evropske unije.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.10.2006.

09:03

Default images

Srbija koristi tek petinu mogućnosti u alternativnim oblicima energije, ocenili su energetski stručnjaci. Inženjer energetike Zoran Mojić istakao je da se svetski visoko iskorišćeno alternativno gorivo, gas dobijen iz biomase iz šumskog i zemljanog otpada, u Srbiji koristi tek u malom procentu u odnosu na potencijal.

On je na jučerašnjem okruglom stolu o energetici rekao da je u Srbiji i dalje najiskorišćeniji oblik energije električna energija, a tek daleko ispod nje koriste se obnovljivi izvori energije, među njima, sem biomase, energija vetra, zemlje i geotermalna energija.

Prema rečima Mojića, potencijali za korišćenje geotermalne energije prisutni su širom Srbije, a na lokacijama značajnih razmera mogu biti građeni kapaciteti za korišćenje energije vetra i zemlje kao alternativnih izvora energije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: