EU više nikome ne garantuje članstvo?

EU više ne može da pristane da pruži garancije za buduće članstvo šest balkanskih zemalja kojima je obećano mesto u bloku, objavio je Rojters.

Izvor: B92

Utorak, 28.09.2021.

17:56

EU više nikome ne garantuje članstvo?
Foto: Depositphotos/InkDropCreative

Rojters se poziva na četvoro neimenovanih diplomata i interni dokument i tvrdi da EU to radi zbog straha od političkih reakcija država članica.

Zastoj oko deklaracije samita EU i lidera Balkana, 6. oktobra, predstavlja najslabiju tačku strategije EU da uvede Srbiju, tzv. Kosovo, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Albaniju i Severnu Makedoniju u blok, što se, kako se napominje, podudarilo sa rasplamsavanjem tenzija na administrativnoj liniji Srbije i Kosova.

EU na samitu namerava da ponovi obećanje od pre 18 godina da "daje nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana", stoji u nacrtu deklaracije samita sa datumom 11. septembar, u koju je britanska agencija imala uvid.

Diplomate navode da su održane najmanje dve runde razgovora koje nisu rezultirale dogovorom.

Države EU ne žele da obelodane svoje stavove, navodi Rojters i dodaje da bogate severne zemlje, kao što su Danska, Francuska i Holandija strahuju da se ne ponovi scenario ubrzanog prijema Rumunije i Bugarske 2007. godine i lošeg upravljanja migracijama radnika iz istočne Evrope u Britaniju, što je, kako se ocenjuje, mnoge Britance okrenulo protiv Unije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: