Čekajući rešenje slučaja Mladić

SRS za objavljivanje stavova iskoristila boravak stranih novinara u Beogradu, stranke iz Vlade i opozicije oštro reagovale.

Izvor: B92

Subota, 25.02.2006.

08:18

Default images

Radikali su organizovali miting u centru Beograda, na kom su čelnici Srpske radikalne stranke pozvali haške optuženike Ratka Mladića i Radovana Karadžića da se ne predaju Haškom tribunalu. Mitingu je prisustvovalo oko 10.000 ljudi, a prenele su ga, u opširnim izveštajima, strane televizijske stanice BBC i CNN, čije ekipe borave u Beogradu očekujući razrešenje slučaja Mladić.

O slučaju Mladić piše i domaća štampa. List Blic navodi reči svog izvora koji tvrdi da se traži tehnika hapšenja i izručenja Mladića jer niko neće da on bude zvanično uhapšen na njihovoj teritoriji. Danas tvrdi da će se Mladić naći u Hagu tokom vikenda, a najkasnije u ponedeljak, i da će se predati.

Nekoliko dana pošto su se u javnosti pojavile informacije o lociranju Mladića i najava iz Brisela o mogućem prekidu pregovora sa EU, juče se saopštenjem oglasio i predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica. On je ponovio da bi Vlada bila najzadovoljnija da je saradnja s Hagom završena juče.

SPO: Atak na interese Srbije

Srpski pokret obnove, jedna od vladajućih stranaka, optužio je radikale za najotvoreniji atak na državne i nacionalne interese Srbije, povodom njihovog poziva Mladiću. SPO je optužio radikale da, pozivom Mladiću i ostalim haškim beguncima da se ne predaju, želi da dovede do jačanja antievropskih osećanja kod građana i skrene Srbiju sa puta kojim je krenula posle 5. oktobra 2000.

"Namera radikala je da Srbija, umesto u evropsku budućnost, krene putem nesreća i opšteg propadanja iz prošlosti. Odluka EU o suspenziji pregovora o Sporazumu o asocijaciji i stabilizaciji, do koje će doći ako se haška prepreka odmah ne ukloni, odgovarala bi jedino SRS i snagama bivšeg režima, jer bi to značilo povratak u političku i ekonomsku izolaciju u kojoj je Srbija bila dok su oni bili na vlasti", ocenio je SPO.

LDP: Gvozdenom metlom

Lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović osudio je pozive radikala haškim optuženicima i rekao da svetu mora biti poslata poruka da Beograd i Srbija imaju, sem takvih, i hiljade građana koji zaslužuju ulazak zemlje u Evropsku uniju. "Dva dana pre izjašnjavanja EU o suspenziji pregovora moramo poslati svetu poruku da u Srbiji, pored Karadžića, Ratka Mladića, Škorpiona, Miloševića, Koštunice i svih onih koji nas sramote i oduzimaju pravo na srećnu budućnost, postoje i hiljade sposobnih građana koji zaslužuju ruku EU", rekao je Jovanović na formiranju Gradskog odbora LDP-a za Beograd.

Jovanović je rekao da gvozdenom metlom treba počistiti Trg Republike od sramote koja se juče videla u Beogradu, aludirajući na miting radikala. On je dodao da je to potrebno učiniti i u sali centra Sava, u kojoj prošle nedelje, kako je naveo, nije smelo da se izgovori ime Zorana Đinđića, što je bila aluzija na sednicu odbora Demokratske stranke Srbije i izlaganje funkcionera te partije Dragana Jočića.

LSV: Prekinuti lakrdiju

Liga socijaldemokrata Vojvodine saopštava da vlasti u Srbiji znaju gde se krije Mladić i pozvala ih da ga izruče Haškom tribunalu. "Što pre treba prekinuti lakrdiju oko Mladićevog hapšenja. Sada je svima jasno da su Vojislav Koštunica i njegovi pomagači oduvek znali gde se krije Mladić i još mu pomagali da utekne od pravde. Pored toga, ni Srpskoj radikalnoj stranci nije u interesu da najtraženiji begunac stigne živ do Haga. Poziv Mladiću i Karadžiću da se ne predaju Tribunalu može biti u interesu jedino saučesnicima u najsramnijim zločinima u istoriji srpskog naroda", navodi LSV.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

90 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: